21 iulie 2021

Bell a început construcţia elicopterelor din primul contract internaţional, pentru armata cehă

Florin Jipa

Elicopterele fac parte din contractul acordat în anul 2020 de către Ministerul Apărării din Statele Unite companiei Bell pentru producţia şi livrarea a opt elicoptere UH-1Y şi a patru elicoptere AH-1Z pentru guvernul ceh, a anunţat compania.

Sursă foto: Twitter

Flota mixtă H-1 de elicoptere de atac şi elicoptere utilitare AH-1Z Viper şi UH-1Y Venom a strâns în total peste 400.000 de ore de zbor, a anunţat compania în urmă cu o lună. Proiectate de Bell Textron Inc., o companie care face parte din grupul Textron Inc., ca elicoptere militare speciale pentru United States Marine Corps (USMC, Infanteria marină a SUA), aeronavele Viper şi Venom au fost folosite, din 2010, într-un spectru complet de operaţiuni militare în jurul lumii, precizează sursa citată într-un comunicat de presă.

Majoritatea armatelor lumii au trecut, începând cu anii 60-70, la dotarea cu elicoptere a tuturor categoriilor de forţe, pentru a mări, în primul rând, mobilitatea şi puterea de foc, în special împotriva mijloacelor blindate, dar România încă nu a luat o decizie pentru dotarea cu elicoptere a Forţelor Terestre, sau cel puţin a Forţelor pentru Operaţii Speciale.

În 2017, ministrul Apărării Mihai Fifor declara: „Vestea bună este că a venit răspunsul la scrisoarea noastră de intenţie. Practic, de la Bell vom achiziţiona 21 de elicoptere de clasă medie şi 24 de elicoptere de asalt”. Era vorba de elicopterele AH-1Z Viper şi  UH-1Y Venom, care ar fi urmat să fie construite, într-o primă fază în SUA, şi mai apoi la IAR Braşov.

Era aproape sigur că va urma o achiziţie guvern la guvern, dar, odată cu schimbarea ministrului, se pare că a dispărut şi nevoia de elicoptere pentru Forţele Terestre Române.