05 iunie 2023

Belgia face o anchetă pentru a afla dacă armele sale au fost folosite în Rusia

Petru Mazilu

Belgia face o anchetă pentru a afla dacă armele sale au fost folosite în Rusia de forţele care contestă puterea de la Kremlin, a afirmat premierul belgian Alexander De Croo, citat de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Belgia va cere Ucrainei clarificări cu privire la informaţiile potrivit cărora puşti fabricate în Belgia au fost folosite de forţele pro-ucrainene pentru a lupta împotriva trupelor ruseşti în interiorul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a declarat, luni, premierul belgian Alexander De Croo.

Sâmbătă, Washington Post a relatat că luptătorii anti-Kremlin care au lansat un atac în regiunea rusă Belgorod venind din Ucraina au folosit vehicule oferite ucrainenilor de SUA şi Polonia şi au utilizat puşti fabricate în Belgia şi Cehia.

„Ministerul nostru al Apărării şi agenţiile sale de informaţii au început o anchetă şi cer informaţii pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Armele europene sunt livrate Ucrainei cu condiţia ca acestea să fie folosite pe teritoriul ucrainean, cu scopul de a apăra acest teritoriu. Şi avem controale stricte pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă", a declarat De Croo la Radio 1 din Belgia.

De Croo a refuzat să spună care ar putea fi consecinţele în cazul în care informaţiile vor fi confirmate.

„Nu trebuie să ne pripim aici. Dar analizăm situaţia şi am lua acest lucru foarte în serios", a precizat premierul belgian.