30 noiembrie 2021

Belarus a anunţat exerciţii militare cu Rusia la graniţa ucraineană. Lucaşenco transmite că nu va sta deoparte daca va începe un conflict în estul Ucrainei

Andreea Soare

Belarus a anunţat, luni, desfăşurarea unor exerciţii militare comune cu Rusia, la graniţa cu Ucraina din sud, acuzând alianţa NATO de întărirea unor capabilităţi ofensive în apropierea graniţelor sale, scrie Reuters.

Sursă foto: AFP

SUA, NATO şi Ucraina susţin că Rusia şi-a consolidat prezenţa la graniţa Ucrainei, provocând îngrijorări cu privire la un posibil atac asupa teritoriului ucrainean. Moscova neagă, însă, aceste informaţii.

Ca răspuns la noile dislocări militare din ţările din vestul şi sudul Belarusului, ministrul  bielorus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că Minskul va desfăşura exerciţii cu Rusia, în următoarea perioadă, însă nu a specificat data exactă.

„Observăm mişcările de trupe din jurul graniţelor noastre... Putem doar să fim îngrijoraţi de militarizarea ţărilor vecine şi ne vedem nevoiţi să planificăm măsuri de răspuns”, a declarat Khrenin.

Lituania, care are graniţă la vest cu Belarus, a transmis că Alianţa trebuie să îşi schimbe poziţia faţă de Belarus, ţară a cărei armată devine din ce în ce mai integrată în forţele armate ruse.

Alexander Lucaşenco, preşedintele Belarusului, a transmis, luni, că Minskul nu va sta deoparte daca va izbucni vreun război în estul Ucrainei sau vreun conflict cu Occidentul, la graniţele Rusiei.

„...este clar de partea cui va fi Belarusul”, a declarat acesta, făcând referire la Rusia.

„Ei înţeleg asta şi de aceea au început să îşi întărească poziţia la graniţa nordică dintre Belarus şi Ucraina”, a transmis Lucaşenco, prin intermediul agenţiei Interfax.