18 august 2018

Beijingul condamnă raportul Pentagonului potrivit căruia forţele chineze "probabil se antrenează pentru atacuri aeriene" împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi

Mircea Olteanu

China califică drept "iresponsabil" raportul Pentagonului în care se susţine că forţele chineze "se antrenează probabil pentru atacuri aeriene" împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Ministerul de Externede la Beijing a transmis că raportul Pentagonului reprezintă eronat intenţiile strategice ale Chinei şi exagerează "aşa-zisa ameninţare militară chineză".

China urmăreşte calea dezvoltării paşnice şi are o strategie naţională defensivă şi contribuit mereu la pacea mondială şi la apărarea ordinii globale, se arată într-un comunicat emis vineri seară de minister.

"Cerem părţii americane să abandoneze mentalitatea specifică Războiului Rece (...) să înceteze să emită astfel de rapoarte iresponsabile an de an", se mai arată în comunicat.

Forţele armate chineze şi-au extins operaţiunile cu bombardiere în ultimii ani şi se antrenează probabil pentru atacuri aeriene" împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi, se afirmă într-un raport al Pentagonului.

Această concluzie se regăseşte într-un raport anual care evidenţiază eforturile Chinei de sporire a influenţei sale globale, Pentagoul estimând că Beijingul a cheltuit peste 190 miliarde de dolari pentru apărare în anul 2017.

"În ultimii trei ani, Armata de Eliberare a Poporului (forţele armate chineze, n.red.) şi-a extins zonele deasupra apei pentru operaţiuni cu bombardiere, obţinând experienţă în zone maritime esenţiale şi se antrenează, probabil, pentru atacuri asupra unor ţinte ale SUA şi aliaţilor săi", se afirmă în raportul Pentagonului, care a fost dat publicităţii joi.

În cursul acestui an, bombardiere ale forţelor aeriene chineze au aterizat pe insule şi recifuri din zone disputate ale Mării Chinei de Sud, în cursul unui exerciţiu aeronaval în regiune.

În luna ianuarie, Penatgonul a plasat contracararea a Chinei, alături de cea a Rusiei, între obiectivele cheie ale noii strategii de apărare a Statelor Unite.

De asemenea, Pentagonul a menţionat că programul militar spaţial al Chinei progresează rapid.