27 iunie 2021

BBC: Documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării, găsite într-o staţie de autobuz din Kent. Acestea conţineau inclusiv informaţii despre o posibilă prezenţă în Afganistan a militarilor britanici, după retragerea trupelor NATO şi SUA

Andreea Soare

Documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării, care conţineau inclusiv informaţii despre o posibilă reacţie din partea Rusiei, în contextul prezenţei distrugătorului HMS Defender în apele Crimeei, sau o prezenţă militară britanică în Afganistan, după retragerea NATO şi SUA, au fost găsite, marţi dimineaţa, într-o staţie de autobuz în Kent, transmite BBC.

Sursă foto: Mediafax

Guvernul britanic a transmis că a iniţiat o investigaţie cu privire la „un incident în care documente importante din domeniul apărării au fost recuperate de un cetăţean”. Se pare că un angajat al Ministerului Apărării ar fi raportat pierderea acestora.

Documentele, care conţin 50 de pagini, au fost găsite lângă o staţie de autobuz din Kent, marţi dimineaţa. Un cetăţean, care doreşte să rămână anonim, a găsit documentele şi a contactat BBC când a realizat importanţa acestora.

Potrivit BBC, documentele conţin informaţii despre distrugătorul Tip 45 al Marinei Regale Britanice, HMS Defender, în care se face referire la incidentul din Marea Neagră, descris de Ministerul Apărării drept „o trecere inofensivă prin apele teritoriale ucrainene”. Se pare că Marina Regală Britanică se aştepta la un posibil răspuns din partea Rusiei.

Miercuri, mai mult de 20 de aeronave ale Rusiei şi două nave au escortat nava britanică din largul coastei Crimeei.

Ministerul britanic al Apărării din Moscova a transmis că Rusia a tras focuri de avertisment şi că o aeronavă a lansat chiar bombe în direcţia navei britanice, însă britanicii au respins această declaraţie.

Misiunea militarilor britanici, numită „Operaţiunea Ditroite”, a fost subiectul unor discuţii la nivel înalt, lunea trecută, oficialii britanici speculând cu privire la o posibilă reacţie din partea Rusiei, dacă HMS Defender intra în apele din apropierea Crimeei.

În cadrul unor prezentări PPT, erau prezentate două rute, una fiind prezentată drept „o călătorie sigură şi profesionistă de la Odessa direct la Batumi”, inclusiv un tranzit printr-un sistem de separare a traficului (Traffic Separation Scheme), în apropiere de sud-vestul Crimeei. Această rută ar fi oferit „posibilitatea de a intra în contact cu guvernul ucrainean... în ceea ce UK consideră ape teritoriale ucrainene”. Răspunsurile Rusiei luate în considerare de britanici treceau de la „sigur şi profesionist” la „nici sigur, nici profesionist”.

O altă rută alternativă a fost, de asemenea, luată în considerare, şi implica ţinerea navei HMS Defender departe de apele disputate. Această rută ar fi evitat o posibilă confruntare cu Rusia, însă ar fi arătat că „UK se teme sau fuge”, permiţând Rusiei să pretindă că britanicii acceptă revendicarea Crimeei de către Moscova.

Prezenţa jurnaliştilor BBC şi Daily Mail la bordul HMS Defender a avut drept scop „prezentarea unei opţiuni pentru verificarea independentă a acţiunilor navei HMS Defender”, se mai arată în document.

BBC susţine că acţiunile navei HMS Defender de săptămâna trecută, care au stârnit un conflict diplomatic între Rusia şi Marea Britanie au avut, de fapt, obiective diplomatice. Britanicii ar fi vrut să transmită Rusiei susţinerea lor pentru suveranitatea Ucrainei, în contextul anexării Crimeei de către Rusia, în 2014.

Alte informaţii incluse în aceste documente fac referire la actualizări privind exportul de arme şi la zone în care Marea Britanie se află într-o competiţie cu aliaţii europeni.

Deşi multe dintre documente sunt marcate drept „official sensitive”, având un nivel de clasificare scăzut, unul dintre acestea, adresat Secretarului Apărării Ben Wallace este marcat drept „Secret UK Eyes Only”, adică extrem de sensibil. Acesta prezintă recomandări pentru o posibilă prezenţă în Afganistan a militarilor britanici, după retragerea SUA şi NATO din ţară. Se face referire la o cerere a SUA privind o asistenţă militară britanică în mai multe zone şi se discută posibilitatea menţinerii unor trupe FOS pe teritoriul afgan, după septembrie 2021.