24 septembrie 2023

Baza rusă din Nagorno-Karabah a fost bombardată de Azerbaidjan

Florin Jipa

Rusia a primit mesaje puternice să nu intervină în războiul din Nagorno-Karabah, după ce un depozit de armamente a fost bombardat şi o maşină blindată cu lideri ai bazei militare atacată.

Un videoclip al atacului armatei azere asupra bazei forţelor ruse de menţinere a păcii din Nagorno-Karabah a fost postat online. Canalul Telegram Armenian Military Portal a publicat videoclipul sâmbătă, 23 septembrie, chiar dacă atacul asupra bazei „pacificatoare" a avut loc acum câteva zile, dar imaginile abia au apărut online, arată mil.in.ua.

Atacul a avut loc pe 19 septembrie, când un depozit de muniţie a fost bombardat şi nu se ştie dacă au fost victime în rândul militarilor ruşi.

Armata azeră a scos din luptă conducerea bazei ruseşti, când a atacat „din greşeală” un vehicul blindat Patriot cu patru ofiţeri superiori, printre care comandorul (căpitan gradul I) Ivan Kovgan, locţiitorul comandantului misunii ruseşti, adjunctul comandantului Forţei ruse de submarine din Flota de Nord, alături de colonelul Tagire-Murod Karaev, comandantul Brigăzii 29 din Districtul Militar Central.

Kremlinul a ţinut sub tăcere cele două incidente, singurul element făcut public a fost discuţia telefonică a lui Vladimir Putin cu omologul din Azerbaidjan, în care Ilham Aliyev şi-a cerut scuze şi a promis pedepsirea celor vinovaţi.

Conflictul cu Armenia care durează de mai bine de 30 de ani a fost încheiat de Azerbaidjan printr-o operaţie militară fulger „antiteroristă”, de care Moscova, aliata Armeniei, a avut ştiinţă şi a avizat-o.

Pe 19 septembrie, au început ciocnirile dintre trupele azere şi armene din regiunea Karabah. A doua zi, pe 20 septembrie, au avut loc negocieri privind dezarmarea separatiştilor din Karabah, teritoriu recunoscut internaţional drept azer, şi dizolvarea guvernului local.

Presa armeană a acuzat Rusia că a trădat, Kremlinul fiind concentrat pe războiul din Ucraina, sub presiunea concesiilor pe care a trebuit să le facă preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, care s-a întâlnit cu Putin pe 4 septembrie la Soci.