24 noiembrie 2021

Baza militară americană de la Kogălniceanu, jefuită de un grup de români. Aceştia au sustras din generatoarele bazei motorină în valoare de 2 milioane de dolari, în perioada 2017-2021

Andreea Soare

Baza militară americană de la Kogălniceanu a fost jefuită de un grup de români. DIICOT anunţă că un grup infracţional compus din şapte români a furat, între 2017 şi 2021, motorină în valoare de 2 milioane de dolari.

Sursă foto: Mediafax

La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 6 percheziţii domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, se arată într-un comunicat de presă.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul României, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii, în perioada 2017 – 2021, a infracţiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparţinând guvernului S.U.A., în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum şi din zonele dedicate efectuării unor exerciţii tactice militare situate pe raza judeţului Constanţa.

Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bune determinate, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au sustras cantităţi de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unităţii militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana vătămată(guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al S.U.A..

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.