10 iunie 2019

Baza 4 Logistică „Transilvania" la Saber Guardian 2019

Andreea Soare

„În premieră, la exerciţiul #SaberGuardian 19, Baza 4 Logistică „Transilvania" a dislocat, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu, modulul de execuţie a sprijinului logistic real, cu misiuni în domeniile mentenanţei si evacuării tehnicii, depozitării şi distribuirii carburanţilor si muniţiilor, achiziţiei si furnizării de servicii şi, nu în ultimul rând, asigurării serviciilor de campanie” anunţă un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

„Baza 4 Logistică „Transilvania", mare unitate de sprijin logistic, subordonată Diviziei 4 Infanterie „Gemina", are misiunea de a asigura sprijinul logistic pe toate domeniile funcţionale”, se arată în comunicat.

Colonelul Cristian Rus, şeful de Stat Major al Bazei 4 Logistică: „reprezintă concretizarea în teren a liniei a doua de sprijin logistic".

Sprijinul logistic real asigurat pentru forţele aliate şi partenere este coordonat de comandamentul Bazei 4 Logistică şi executat prin unităţile specializate, astfel: Batalionul 41 Transport „Bobâlna", Centrul 88 Mentenanţă „Ardealul" şi Depozitul 194 Armament şi Muniţii „Valea Prodăii". Sunt unităţi care, pe timp de pace, execută în teren linia a doua de sprijin logistic şi care testează capabilităţile existente necesare susţinerii acţiunilor militare a structurilor subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina".

Facilităţile logistice asigură mentenanţa şi evacuarea tehnicii şi echipamentelor prin Secţia Mobilă de mentenanţă, depozitarea şi aprovizionarea cu carburant prin instalarea în teren a unui depozit central de carburant de mare capacitate, depozitarea şi distribuirea muniţiilor în cadrul unui depozit central de muniţie, servicii de campanie şi achiziţii publice.

Alimentarea tehnicii dintr-un container mobil autonom cu autoîncărcare, alimentat la generator, tehnica nouă de recuperare şi evacuare a mijloacelor tehnice imobilizate sunt capabilităţi recente care converg la îndeplinirea misiunilor încredinţate. Specialiştii Secţiei Mobile de Mentenanţă şi Evacuare a tehnicii, conduşi de locotenent-colonelul inginer Cosmin Mândru, acţionează permanent în sprijinul structurilor dislocate în poligonul Cincu.

Camarazii noştri se vor întoarce în garnizoana de dispunere, cu numeroase lecţii învăţate acolo unde sprijinul logistic este vital îndeplinirii misiunii tuturor forţelor naţionale, aliate şi partenere.