05 septembrie 2019

Batalionul de Protecţia Forţei „Viperele Negre”, pregătiri pentru Resolute Support

Andreea Soare

Militari din Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, comandat de locotenent-colonelul Cristian Cristescu, alături de un detaşament din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, se instruiesc, în perioada septembrie - decembrie 2019, pentru a încadra Batalionul de Protecţia Forţei „Viperele Negre”, în cadrul misiunii „Resolute Support”, în teatrul de operaţii din Afganistan, începând cu luna februarie 2020, arată un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

„Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, generalul de brigadă Cristian Teglaş, prezent la Predeal: „perioada de pregătire este o oportunitate bună de instruire şi de formare a coeziunii. Cei care sunteţi la prima misiune veţi învăţa de la militarii cu experienţă în teatrele de operaţii şi astfel se va forma o echipă care va trece peste toate provocările misiunii”, se adaugă în comunicat. 

NATO a lansat Resolute Support Mission (RSM) în teatrul de operaţii din Afganistan (TO AFG), la începutul anului 2015, ca urmare firească şi necesară a încheierii, la 31 decembrie 2014, a misiunii ISAF. România continuă să fie un aliat cu o participare semnificativă la RSM, fiind, de altfel, al cincilea stat NATO ca nivel de contribuţie, după SUA, Marea Britanie, Germania şi Italia.