05 octombrie 2020

Bătălia lui Trump cu SARS-CoV-2. Ce ştim astăzi?

Bogdan Nicolae

Preşedintele Donald Trump este acum unul dintre cele 7,4 milioane de americani care suferă de pe urma infectării cu SARS-CoV-2. Pre-condiţia sa medicală – cel puţin prin prisma vârstei şi a obezităţii – îl plasează într-o categorie de risc crescut.

Sursă foto: Profimedia

Chiar dacă în urmă cu câteva zile eram precauţi în a asocia preşedintele SUA cu boala dezvoltată de SARS-CoV-2 şi aşteptam să vedem gravitatea infecţiei, astăzi este clar: preşedintele SUA nu este asimptomatic şi a manifestat forme suficient de grave pentru a primi, temporar, oxigen şi pentru a fi spitalizat.

Preşedintele SUA a făcut primul episod serios de febră în cursul zilei de joi, 01.10.2020. Tot atunci, înainte de ora 16:00, i s-a administrat şi primul tratament specific, cu anticorpi (Regeneron).

În noaptea de joi spre vineri, rezultatul testului de SARS-Cov-2 iese pozitiv pentru Donald Trump, ca şi pentru soţia sa Melania. Trump anunţă public acest lucru la 01:00 a.m. în ziua de vineri, la aproape o oră de la aflarea rezultatului.

Vineri 02.10.2020, dimineaţa, nivelul de oxigen în sânge îi scade lui Trump sub 94%. La Casa Albă fiind, preşedintele primeşte doi litri de oxigen cu care depăşeşte punctul critic.

Mark Meadow (şeful administraţiei prezidenţiale) şi de către dr. Sean Conley (medicul Casei Albe) consideră împreună că simptomele şi starea lui Trump din dimineaţa zilei de vineri sunt foarte îngrijorătoare. Dr. Conley recomandă internarea la Centrul Medical Militar Naţional „Walter Reed”, unde condiţiile de tratament şi de securitate pentru preşedintele SUA sunt cele mai bune.

Preşedintele Trump a fost transportat de la Casa Albă la „Walter Reed”, în afara Washingtonului, în ziua de vineri, 02.10.2020, la ora 18:00.

Înainte de a fi mutat la spital, medicul Casei Albe a consemnat că Trump a avut febră mare.

La „Walter Reed”, Trump a fost trecut prin protocolul medical şi i s-a administrat prima doză de Remdesivir, anunţul fiind făcut de dr. Conley chiar înainte de miezul nopţii.

De la aplicarea primei doze de Remdesivir, curge termenul de 5 zile precizat de echipa medicală pentru tratamentul iniţial. Tratamentul poate fi urmat şi în condiţiile de la Casa Albă, dacă starea de sănătate a lui Trump va permite externarea. Cel mai devreme, externarea este posibilă în cursul zilei de luni, 05.10.2020.

Pe lângă Remdesivir, Trump mai primeşte suplimente de vitamina D, zinc, famotidină, melatonină şi aspirina zilnică.

Echipa medicală este formată din cel puţin din 13 persoane: dr. Sean Conley, alături de trei specialişti în boli pulmonare critice, doi infecţionişti, un anestezist, patru asistente (din care, una de la forţele terestre, iar trei de la forţele navale), un farmacist şi un director din partea Centrului „Walter Reed”.

A doua scădere a nivelului de oxigen din sânge, sub pragul critic de 94%, a avut loc sâmbătă, 03.10.2020. Duminică, echipa medicală a anunţat că, în ziua precedentă, preşedintele avusese un nivel de oxigenare a sângelui de 93%.

De notat aici faptul că scăderea nivelului de oxigen în sânge sub 94% este considerată ca fiind o „boală severă”, conform National Institues of Health din SUA.

De duminică, 04.10.2020, în planul de tratament al preşedintelui Trump, alături de Remdesivir, echipa medicală a inclus dexametazonă, un corticosteroid care împiedică eliberarea în organism a substanţelor care cauzează inflamaţie.

Pentru că slăbeşte sistemul imunitar, dexametazona nu este recomandată în tratamentul Covid-19. OMS recomandă utilizarea acestui tip de steroid în „cazuri grave şi critice”.

Dr. Conley spune că, în cazul lui Trump, date fiind condiţiile (stadiul infecţiei cu SARS-CoV-2 şi celelalte nevoi ale pacientului), beneficiile acoperă riscurile.

Duminică, 04.10.2020, în jurul orei de 18:00, preşedintele Trump apare în maşina sa blindată, într-un tur prin faţa suporterilor strânşi în proximitatea Centrului „Walter Reed”.

Astăzi, luni, 05.10.2020, expiră cele „48 de ore critice” evocate de Mark Meadows (şeful administraţiei prezidenţiale) drept reper pentru cele mai importante decizii care vor privi starea de sănătate a preşedintelui SUA.

Obiectivul Casei Albe este „o cale clară spre recuperarea completă” a lui Donald Trump.