10 mai 2018

Bashar al-Assad: În Siria are loc un "alt tip" de "război mondial", între principalele puteri

Mihai Draghici

Principalele puteri sunt implicate într-un "alt tip de război mondial" în Siria, afirmă preşedintele Bashar al-Assad într-un interviu acordat cotidianului grec Kathimerini, liderul de la Damasc reiterând că armata siriană nu a folosit armament chimic.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul interviului, Bashar al-Assad a fost întrebat: Vă temeţi că de la conflictul din Siria există riscul izbucnirii celui de-al III-lea Război Mondial? Mă refer la faptul că Israelul atacă obiective iraniene din Siria, este implicată Rusia, sunt implicate Statele Unite. Suntem preocupaţi în legătură cu acest risc?

"Nu, dintr-un singur motiv: pentru că, din fericire, avem o conducere inteligentă în Rusia, iar ei ştiu că agenda structurilor din Statele Unite este de a crea un conflict. De la campania electorală a preşedintelui Donald Trump, principalul subiect pe agendă a fost Rusia, crearea unui conflict cu Rusia, umilirea Rusiei, subminarea Rusiei şi aşa mai departe", a răspuns Bashar al-Assad, citat de site-ul ekathimerini.com.

"Şi ne aflăm în cadrul aceluiaşi proces, cu denumiri diferite sau cu mijloace diferite. Datorită inteligenţei ruşilor, putem evita acest lucru. Poate că nu este un război mondial de anvergură, dar este un război mondial, poate de alt tip, nu precum primul şi al II-lea, poate că nu este nuclear, dar în mod clar nu este un Război Rece; este ceva mai mult decât un Război Rece, dar mai puţin decât un război de amploare. Şi sper că nu voi asista la un conflict direct între aceste superputeri, deoarece astfel lucrurile ar scăpa de sub control pentru restul lumii", a explicat liderul regimului de la Damasc.

Întrebat despre acuzaţiile Statelor Unite şi Uniunii Europene privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor, Bashar al-Assad le-a respins, argumentând că această "poveste occidentală a început după victoria armatei siriene" împotriva grupurilor teroriste şi insurgente, "nu înainte".

"În primul rând, nu avem arsenal chimic, a fost distrus în 2013, iar Agenţia internaţională pentru arme chimice a efectuat inspecţii, stabilind clar că nu mai avem. În al doilea rând, şi dacă am avea astfel de arme, nu le-am folosi, din multe motive. Să presupunem că armata siriană ar mai avea arme chimice şi ar fi în război; unde ar fi folosite? La sfârşitul luptei? Le-ar folosi în timpul luptei, în zone în care teroriştii au avansat, nu acolo unde armata a încheiat operaţiunile şi unde s-au predat teroriştii", a spus Bashar al-Assad, explicând că, dacă astfel de armament neconvenţional ar fi fost utilizat într-o zonă aglomerată precum Duma (la periferia Damascului), nu ar fi fost doar 45 de victime, ci sute sau mii.

Liderul regimului autoritarist de la Damasc a sugerat că atacurile chimice au fost orchestrate de ţări occidentale. "Când teroriştii au pierdut, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi alţi aliaţi ai lor care vor destabilizarea Siriei au pierdut una dintre principalele cărţi, de aceea au fost nevoiţi să atace armata siriană, pentru a stimula moralul teroriştilor şi a împiedica armata siriană să elibereze alte zone ocupate", a subliniat Bashar al-Assad.

Administraţia Donald Trump a atribuit regimului Bashar al-Assad atacul chimic comis pe 7 aprilie la periferia Damascului. Ca ripostă, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat bombardamente asupra unor baze militare din Siria. În schimb, Rusia susţine că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare menită să atragă o ripostă militară împotriva Administraţiei Bashar al-Assad. Armata rusă susţine a descoperit un laborator insurgent pentru producerea de armament chimic la periferia Damascului.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi. Statele Unite şi alte ţări occidentale oferă susţinere grupurilor insurgente din Siria, în timp ce Administraţia Bashar al-Assad beneficiază de susţinerea Rusiei, Iranului şi a mişcării şiite libaneze Hezbollah.