02 aprilie 2019

Barnier: Un Brexit fără acord este tot mai probabil

Bianca Pavaluca

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat marţi că evenimentele din ultimele zile au făcut din ce în ce mai probabil scenariul ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar fără un acord, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„În ultimele zile, scenariul ieşirii din Uniunea Europeană a devenit mai probabil, dar putem spera încă la evitarea lui”, a declarat Barnier, menţionând că Uniunea Europeană este pregătită să permită Marii Britanii să rămână în uniunea vamală a Uniunii Europene.

Declaraţiile lui Barnier au fost făcute în cadrul unui eveniment din Bruxelles, după ce Parlamentul britanic a respins luni seară toate alternativele la Acordul Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May cu oficialii Uniunii Europene.

Negociatorul-şef a transmis că Marea Britanie ar putea încă să aprobe acordul negociat, să iasă din Uniunea Europeană fără un acord sau să solicite o amânare de lungă durată a Brexit, care ar presupune participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare din luna mai.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi aprobat, Marea Britanie va părăsi UE pe 22 mai.

Membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat luni seară împotriva organizării unui nou referendum, respingând toate cele patru amendamente supuse la vot. Printre cele patru amendamente respinse se numără negocierea unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană, aderarea la piaţa unică a UE şi anularea Brexitului prin revocarea Articolului 50.

Setul de propuneri alternative a fost respins pentru a doua oară de când Parlamentul britanic a preluat controlul de la Guvern asupra procesului Brexit.