13 martie 2019

Barnier: Ce s-a respins este singura variantă de ieşire ordonată a Regatului Unit din UE

Bianca Pavaluca

Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat miercuri că Acordul Brexit respins marţi în Camera Comunelor este singura variantă de ieşire „ordonată” a Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform BBC.

„Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Uniunea Europeană într-o manieră ordonată, acest acord este - şi va rămâne- singurul acord posibil”, a declarat Michel Barnier la Strasbourg.

„Suntem într-un punct critic- riscul de ieşire din UE fără un acord nu a fost niciodată mai mare”, a adăugat negociatorul-şef.

Camera Comunelor a respins marţi seară Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, cu un raport de voturi 391/242.

Michel Barnier a transmis că responsabilitatea revine acum Marii Britanii, care trebuie să găsească o metodă de a ieşi din impas, având în vedere că „Uniunea Europeană a mers cât de departe a putut” în negocierea acordului.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a declarat miecuri că Parlamentul britanic şi-a pierdut „ultima şansă” de a ieşi din Uniunea Europeană cu un acord.

„Am făcut tot ce se putea. Marea Britanie trebuie să spună ce vor, acum că ne-au spus ce nu vor”, a declarat Moscovici pentru postul de televiziune France 2.