24 aprilie 2018

Balkan Insight: Chişinăul a identificat zeci de cetăţeni moldoveni care luptă pentru separatiştii proruşi din Ucraina

Mircea Olteanu

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a identificat cel puţin 62 de cetăţeni moldoveni, cei mai mulţi din Transnistria, care participă activ la conflictul din estul Ucrainei, în special de partea separatiştilor proruşi, informează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

"Este de menţionat că 17 mercenari au fost condamnaţi de instanţele din (Republica) Moldova", se precizează în răspunsul trimis de SIS către Balkan Insight, o publicaţie a Reţelei de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN).

Rosian Vasiloi, un expert în domeniul securităţii, a declarat pentru BIRN că cei mai mulţi combatanţi provin din Transnistria şi din regiunea autonomă Gagauzia, însă unii sunt originari din vestul Republicii Moldova, inclusiv din zone de la frontiera cu România.

O anchetă jurnalistică a RISE Moldova a indicat că cetăţeni moldoveni luptă de ambele părţi, atât pentru separatiştii proruşi, cât şi pentru batalioanele de voluntari ucraineni, unii din motive ideologice, alţii pentru bani.

În mai 2017, Republica Moldova a expulzat cinci diplomaţi ruşi, unii dintre aceştia fiind cunoscuţi drept agenţi ai serviciului militar rus de informaţii (GRU).

Agenţia de ştiri Reuters a relatat, citând surse guvernamentale din Republica Moldova, că diplomaţii ruşi încercau să recruteze cetăţeni moldoveni care să lupte în conflictul din estul Ucrainei.