17 iulie 2020

Azerbaijdan: Ministrul Afacerilor Externe a fost demis din cauza neimplicării în soluţionarea conflictului cu Armenia

Andreea Soare

Preşedintele Ilham Aliyev l-a concediat pe Ministrul Afacerilor Externe, diplomatul Elmar Mammadyarov, în data de 16 iulie, înlocuindu-l cu Jeyhun Bayramov, care a ocupat, în trecut, poziţia de Ministru al Educaţiei, relatează eurasianet.

Sursă foto: AFP

Concedierea acestuia vine la doar o zi după ce preşedintele Aliyev l-a atacat, în mod public, pe Mammadyarov, pentru neimplicarea acestuia în soluţionarea conflictului cu Armenia.

„În ultimele zile, totul s-a petrecut sub comanda mea. Vorbesc cu asistentul meu Hikmet Hajiev de 10 ori pe zi – fă lucrul acesta aşa, fă-l pe celalalt aşa, spune lucrul acesta persoanei aceleia, dă instrucţiunile acestea persoanei X”, a declarat preşedintele Aliyev, citează eurasianet.

„Unde a fost Ministrul de Externe în tot acest timp? Unde? Pe data de 12, când a început totul, noi eram în birourile noastre. Prim-ministrul lucra, eu am lucrat până dimineaţă. Ministrul Apărării, Şeful Statului Major, şeful Securităţii Naţionale, Ministrul de Interne, şeful Serviciului de Informaţii, Secretarul Consiliului de Securitate au fost toţi în birouri, până dimineaţa. Pe Ministrul Afacerilor Externe nu l-am putut găsi”, a continuat preşedintele.

De asemenea, preşedintele a criticat negocierile conduse de acum fostul ministru de externe cu Armenia.

Între timp, conflictele de la graniţa dintre cele două ţări au continuat. Un alt soldat azer a murit, vineri dimineaţă, şi un civil armenian a fost rănit, în provincia Chinari, în urma unui atac cu drone iniţiat de azeri.