19 ianuarie 2021

Avril Haines, alegerea lui Biden pentru conducerea Comunităţii Naţionale de Informaţii, vrea implicarea agenţiilor de spionaj în controlarea pandemiei de COVID-19

Andreea Soare

Avril Haines, care va avea poziţia de director al Comunităţii Naţionale de Informaţii (Director of National Intelligence), dacă poziţia sa va fi confirmată de senatori, va comunica, marţi, Congresului SUA că va continua presiunile asupra Chinei şi va cere agenţiilor de spionaj americane să ajute la controlarea crizei de COVID-19, a declarat un oficial din cadrul echipei de tranziţie a lui Biden pentru Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit acestei surse, Haines, care a fost nominalizată de Joe Biden pentru poziţia de director al Comunităţii Naţionale de Informaţii, va declara în faţa Comitetului de Informaţii din cadrul Senatului că agenţiile de spionaj americane trebuie să continue să strângă informaţii pentru a „sprijini eforturile de depăşire a Chinei, prin împărtăşirea unor informaţii despre intenţiile şi capabilităţile Chinei şi de contracarare a acţiunilor agresive, ilegale, incorecte şi coercive ale acesteia, precum şi încălcarea drepturilor omului”, a declarat sursa oficială.

De asemenea, Heines va declara în faţa senatorilor că una dintre misiunile sale va fi să se asigure că agenţiile de spionaj îşi vor folosi „capabilităţile de spionaj” pentru a combate criza de COVID-19, în timp ce se ocupă (n.n. agenţiile) şi de crizele biologice ale viitorului, care reprezintă o ameninţare pe termen lung la adresa SUA.

Alte aspecte asupra cărora aceasta se va concentra sunt întărirea securităţii cibernetice, protejarea infrastructurii americane şi folosirea tehnologiei pentru îmbunătăţirea structurilor de intelligence.

Avril Haines a lucrat în trecut, în timpul administraţiei Obama, drept consilier adjunct pe securitate naţională. Înainte de această poziţie, a fost director adjunct al CIA.

Audierea acesteia de confirmare a poziţiei sale în faţa Comitetului de Informaţii al Senatului va avea loc marţi. Dacă poziţia sa va fi confirmată, aceasta ar deveni prima femeie care se ocupă de Comunitatea Naţională de Informaţii, care include alte 18 agenţii, inclusiv CIA şi NSA.