08 noiembrie 2018

Avocatul premierului israelian Netanyahu este acuzat de corupţie

Marinela Sarbu

Poliţia israeliană a anunţat joi că au fost găsite suficiente dovezi pentru acuzarea avocatului primului ministru Benjamin Netanyahu şi apropiat al acestuia, David Shimron, pentru fapte de corupţie, relataeză cotidianul Haaretz.

Sursă foto: Mediafax

Poliţia a recomandat de asemenea acuzarea fostului şef de cabinet al lui Netabyahu, David Sharan, fostului şef al forţelor navale, Eliezer Marom şi a altor doi foşti generali pentru fapte de corupţie similare în cadrul aşa-numitei afaceri submarinul, cunoscută şi sub denumirea de Cazul 3000.

Poliţia a transmis că are suficiente dovezi pentru a-l acuza pe un alt avocat al premierului israelian, Issac Molho.

Afacerea submarinul se învârte în jurul presupuselor fapte de corupţie care are legătură cu o înţelegere privind achiziţionarea de submarine şi alte nave militare în valoare 2 miliarde de dolari de la constructorul german ThyssenKrupp.

Netanyahu însuşi a fost iniţial chestionat în această chestiune în luna iunie.

"Primul ministru a depus mărturie în Cazul 3000, cazul submarinelor, pentru prima dată. El nu este un suspect", a declarat la acea dată purtătorul de cuvânt al poliţiei Micky Rosenfeld.

Shimron, care este şi avocatul personal al lui Netanayhu, a reprezentat constructorul german în Israel.

Molho, care este partenerul firmei de avocaţi a lui Shimron şi reprezentantul diplomatic al lui Netanyahu, se presupune că a acţionat pentru achiziţionarea de către Israel a navelor în timpul misiunilor diplomatice oficiale desfăşurate pentru primul-ministru israelian. A fost numit în calitate de trimis special de două ori, mai întâi între 1996 şi 1999 şi din nou în 2009.

Societatea de avocaţi Shimron, Molho şi Persky a furnizat, de asemenea, servicii juridice partidului Likud, condus de Netanyahu, şi soţiei sale Sara.