23 iulie 2018

Avion uşor, incerceptat deasupra complexului hotelier în care era Donald Trump

Mihai Draghici

Un avion uşor a survolat în mod neautorizat staţiunea Bedminster din New Jersey, unde preşedintele SUA, Donald Trump, se afla pentru a juca golf, anunţă Casa Albă, precizând că a fost mobilizată o aeronavă de vânătoare, informează site-ul Politico.com şi postul tv CBS News.

Incidentul de securitate a avut loc sâmbătă, dar a fost anunţat luni de Preşedinţia Statelor Unite. Un avion uşor a intrat în mod neautorizat în zona restricţionată situată în jurul complexului hotelier Bedminster din New Jersey, unde Donald Trump îşi petrecea sfârşitul de săptămână.

Forţele Aeriene americane au trimis un avion de vânătoare F-16 pentru interceptarea aeronavei suspecte.

"Pilotul avionului uşor zbura fără aprobare şi nu comunica în mod corespunzător", a transmis Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD).

"Avionul F-16 a escortat aeronava suspectă", a precizat Casa Albă. Avionul privat a aterizat fără incidente în Pittstown (New Jersey), iar pilotul a fost audiat.

Într-un alt incident, raportat pe 14 iulie, un activist al organizaţiei ecologice Greenpeace a survolat cu o parapantă motorizată complexul hotelier din Turnberry (Scoţia) în care era cazat Donald Trump. Protestatarul avea o pancartă pe care scria "Trump, cu mult sub standarde", o contestare a politicilor Washingtonului în materie de imigraţie şi mediu.