23 iulie 2019

Avion fără pilot, lansat din Poligonul de trageri de la Capu Midia

Cătălin Legănel

Un aparat de zbor fără pilot, monitorizat de la sol de o echipă de specialişti români şi străini, a fost lansat, cu ajutorul unui balon meteorologic umplut cu heliu, din Poligonul de trageri de la Capu Midia, în cadrul uniui proiect al Agenţiei Spaţiale Române.

Sursă foto: Mediafax

Echipat cu o serie de senzori pentru aplicaţii ştiinţifice, aparatul de zbor fără pilot a efectuat o misiune în largul Mării Negre la o distanţă de 40 kilometri şi o altitudine de 25 de kilometri. Durata misiunii a fost de patru ore, la finalul acesteia avionul fără pilot aterizând în zona stabilită anterior.

Zborul a fost monitorizat prin intermediul sistemelor de telemetrie şi executat în mod autonom.

Pe parcursul activităţii, lansarea, zborul şi aterizarea au fost asistate de echipele de siguranţă ale Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl. bg. Ion Bungescu”.

„Activitatea se înscrie într-un proiect al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) care a debutat cu peste 10 ani în urmă, în care Poligonul de la Capu Midia a sprijinit desfăşurarea ei atât din punct de vedere al siguranţei zborului, cât şi al infrastructurii. Dezvoltarea bazei materiale din ultimii ani a permis îmbunătăţirea domeniilor de colaborare cu ROSA, reuşind în prezent să asigurăm o supraveghere mult mai bună a evoluţiei echipamentelor în spaţiul aerian al poligonului. Îmi exprim convingerea că această colaborare va continua şi că vom contribui la activitatea de cercetare în domeniul spaţial”, a precizat, într-un comunicat de presă, colonelul Eugen-Viorel Bitan, comandantul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl. bg. Ion Bungescu”.

La lansarea de la Capu Midia au participat cercetători români, dar şi specialişti ai Agenţiei Spaţiale Europene şi ai ROMSPACE.

„Dorim să îmbunătăţim şi să mărim performanţa sistemului de dirijare pentru misiuni stratosferice, iar pentru Agenţia Spaţială Europeană este un zbor în urma căruia se pot efectua determinări ale unor parametri atmosferici cu relevanţă pentru caracterizarea atmosferei: presiune, umiditate, temperatură”, a spus Florin Mingireanu, cercetător în cadrul Agenţiei Spaţiale Române.

Aparatul de zbor lansat la Capu Midia face parte dintr-o familie mai largă, capabilă să execute o gamă diversă de misiuni atât la joasă, cât şi la mare altitudine. Complexul format din aparatul de zbor, autopilotul, sistemele de urmărire a zborului, precum şi elementele auxiliare necesare îndeplinirii misiunilor stratosferice sunt dezvoltate de echipa de cercetători români începând cu anul 2006.

Aparatele de zbor fără pilot au efectuat misiuni în zone geografice diverse, putând atinge altitudini de până la 40 kilometri.