07 mai 2018

Avioane militare israeliene au bombardat poziţii Hamas din Fâşia Gaza. Acţiunea, reacţie la trimiterea de către protestatari palestinieni a unor dispozitive de zbor de tip "zmeu", cu sisteme incendiare, pe teritoriul israelian

Mihai Draghici

Aviaţia militară israeliană a efectuat raiduri aeriene în Fâşia Gaza, dar susţine că nu este implicată în explozia care s-a soldat cu moartea a şase membri ai mişcării islamiste Hamas, în centrul centrul teritoriului palestinian, relatează site-ul israelian Ynetnews.com.

Sursă foto: Mediafax

Avioane militare israeliene au atacat poziţii ale mişcării islamiste Hamas în nordul Fâşiei Gaza, ca reacţie la trimiterea de către protestatari palestinieni a unor dispozitive de zbor de tip "zmeu", cu sisteme incendiare, pe teritoriul israelian.

"Vom continua să acţionăm împotriva atacurilor teroriste. Organizaţia teroristă Hamas este singurul responsabil pentru activităţile de tip terorist din Fâşia Gaza", a comunicat armata israeliană.

Oficialii militari israelieni au negat orice implicare în explozia produsă sâmbătă în zona Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, soldată cu moartea a şase membri Hamas.

În cursul protestelor palestiniene, o dronă israeliană a distrus un dispozitiv incendiar tip "zmeu" lansat de militanţi palestinieni. Însă două drone israeliene au fost doborâte cu pietre de palestinieni.

Aproximativ 1.100 de palestinieni au fost răniţi în urma confruntărilor cu armata israeliană produse vineri în timpul protestelor de la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. Sute de protestatari au pătruns în zona industrială Kerem Shalom, situată între Fâşia Gaza şi Israel, unde au incendiat mai multe clădiri, denunţând "ocupaţia israeliană".

Aproximativ 10.000 de palestinieni au participat la un nou protest în cadrul "Marşului întoarcerii", organizat de mişcarea islamistă Hamas pentru încurajarea revenirii refugiaţilor palestinieni pe teritoriul israelian.

În cursul protestelor, unii palestinieni au atacat cu pietre drone israeliene care zburau la joasă altitudine, două aparate fiind doborâte. Autorităţile israeliene au confirmat doborârea a două drone, de tip Phantom 3 şi Matrice.

Zeci de palestinieni au murit în confruntări cu armata israeliană de la începerea, pe 30 martie, a protestelor săptămânale la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. Armata israeliană a fost acuzată în mai multe rânduri de folosirea disproporţionată a forţei.