26 aprilie 2018

Avigdor Lieberman: Israelul va reacţiona atacând Teheranul dacă Iranul atacă oraşul Tel Aviv

Mircea Olteanu

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Apărării, a avertizat în mod explicit că Israelul va reacţiona militar prin atacarea Teheranului în cazul oricărui atac iranian care ar viza oraşul Tel Aviv, în contextul amplificării tensiunilor între cele două state, relatează agenţia de ştiri Reuters.

"Israelul nu vrea război (...) dar dacă Iranul atac Tel Aviv, vom lovi Teheranul", a declarat Lieberman pentru site-ul de ştiri saudit Elaph.

Tel Avivul este al doilea cel mai populat oraş din Israel şi principalul centru comercial a ţării, aici fiind şi sediul forţelor armate israeliene. Iranul, care nu recunoaşte existenţa statului Israel, a ameninţat în repetate rânduri că va distruge Tel Avivul.

Tensiunile dintre cele două state s-au amplificat pe fondul implicării active a Iranului în conflictul sirian, inclusiv prin amplasarea de forţe militare iraniene pe teritoriul Siriei.

Capitala Statului Israel a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim în anul 1950, însă transferul nu este recunoscut de majoritatea statelor lumii.

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.