02 aprilie 2024

Avertismentul statelor baltice: Pregătiţi-vă ca Putin să ne invadeze. Poate schimba rapid direcţia de atac de la sud la vest

Diana Nunut

NATO trebuie să fie pregătită pentru lansarea unui război ,,existenţial" al Rusiei împotriva statelor baltice, ,,mascat de un viscol de dezinformare", au avertizat ambasadorii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei în Marea Britanie.

Sursă foto: Mediafax

Mesajul a fost transmis cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea celor trei ţări la Alianţa Nord-Atlantică, iar textul ambasadorilor a fost publicat, în exclusivitate, în The Sunday Telegraph. În cadrul acestuia, ei au avertizat că Rusia îşi poate schimba direcţia de atac dinspre Ucraina spre Marea Baltică, într-o manevră care aduce aminte de ocupaţia din timpul lui Stalin.

Ambasadorii au declarat că aderarea la alianţă a însemnat că naţiunile lor nu s-au bucurat niciodată de ,,o securitate colectivă mai puternică" decât în prezent, dar ,,nici nu ne-am confruntat cu o ameninţare mai descurajantă".

,,Am ştiut atunci (în momentul ocupaţiei sovietice – n.r.), la fel cum ştim şi astăzi, că numai o apărare colectivă poate garanta securitatea în Europa. Ne-a lipsit acest lucru în anii 1930 şi am plătit un preţ greu; un preţ pe care ucrainenii îl plătesc şi acum", au completat ambasadorii.

Ei au avertizat că Rusia ar putea încerca din nou să facă o mişcare similară ca în timpul lui Stalin, iar acest lucru ar fi periculos, mai ales că frontierele naturale sunt puţine şi nu există loc pentru o eventuală retragere. ,,Suntem foarte conştienţi de faptul că economia de război a Rusiei şi armata sa, care este foarte bine pregătită pentru luptă, poate pivota rapid de la sud la vest. (...) Noi, cei de pe malul estic al Mării Baltice, avem puţine frontiere naturale şi nu avem unde să ne retragem."

Totodată, în cadrul textului exclusiv pentru The Sunday Telegraph, ambasadorii au subliniat şi ,,provocarea existenţială" la adresa independenţei lor, care ,,poate părea iniţial ambiguă, mascată de un viscol de dezinformare şi alte distrageri".

În luna februarie, Serviciul de Informaţii externe al Estoniei a avertizat că Rusia s-ar pregăti de un conflict militar cu Occidentul, care ar avea loc în următorul deceniu. În plus, comandantul armatei estoniene a cerut Guvernului dublarea cheltuielilor pentru apărare, întrucât acesta ia în calcul un eventual atac al Rusiei. Anterior, şi premierul Estoniei, Kaja Kallas, a avertizat că Europa are la dispoziţie între 3 şi 5 ani pentru a se pregăti pentru o eventuală ameninţare militară a Rusiei pe flancul estic al NATO.