13 ianuarie 2022

Avertismentul dat de Polonia: Riscul unui război în Europa este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani

Gabriel Negreanu

Europa este mai aproape de război decât a fost în ultimii 30 de ani, a avertizat ministrul polonez de externe în timpul celei de-a treia runde de negocieri diplomatice din această săptămână, menite să dezamorseze tensiunile dintre Rusia şi NATO.

Sursă foto: Twitter

Adresându-se trimişilor celor 57 de membri ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Zbigniew Rau nu a numit Rusia, dar a enumerat o serie de conflicte în care se presupune că Moscova este implicată.

"Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare ca niciodată în ultimii 30 de ani. De câteva săptămâni ne confruntăm cu perspectiva unei escaladări militare majore în Europa de Est", a declarat Rau într-un discurs în care a prezentat priorităţile ţării sale, care deţine preşedinţia rotativă a OSCE în acest an.

"Ar trebui să ne concentrăm pe o rezolvare paşnică a conflictului din Ucraina şi din jurul acesteia", a adăugat Rau, făcând apel la "respectarea deplină a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi unităţii Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional", a dăugat acesta potrivit Reuters.

Rusia a desfăşurat peste 100.000 de soldaţi în apropierea graniţelor sale cu Ucraina, care se luptă deja cu separatiştii susţinuţi de Moscova în estul ţării. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014.