09 august 2019

Autorităţile israeliene au arestat un suspect în cazul asasinării unui militar israelian în Cisiordania

Mihai Draghici

Serviciile de securitate israeliene au arestat preventiv un suspect în ancheta privind atacul din Cisiordania în care a fost ucis un militar israelian, afirmă surse citate de presa palestiniană.

Suspectul a fost arestat vineri, în localitatea palestiniană Beit Fajjar. Individul arestat a fost identificat drept Ammar T., în vârstă de 29 de ani, relatează presa palestiniană, citată de cotidianul Times of Israel.

În operaţiune a fost confiscat şi vehiculul suspectului, întrucât există indicii că a fost folosit în atac.

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a promis, joi după-amiază, o ripostă dură după asasinarea unei militar israelian în Cisiordania. "Reacţia noastră va fi dublă: ei distrug, iar noi construim. Îi vom captura şi vom regla conturile cu ei", a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei vizite în locul în care a fost găsit cadavrul militarului israelian. "Investigaţia continuă şi este foarte profesionistă", a subliniat Benjamin Netanyahu.

Un militar israelian a fost ucis într-un atac islamist comis joi în Cisiordania, anunţă armata israeliană, care a lansat o operaţiune de amploare pentru capturarea autorilor, informează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel. Corpul unui militar israelian în vârstă de 19 ani a fost găsit joi dimineaţă în zona kibbutzului Migdal Oz, situat în apropiere de oraşul Betleem, în Cisiordania. Militarul, care se afla în afara serviciului, a fost ucis prin înjunghiere, cel mai probabil de o celulă teroristă palestiniană, a transmis armata israeliană. Militarul ucis provenea din colonia israeliană Ofra, era elev la o şcoală tradiţională evreiască (yeshiva), nu era înarmat şi nu purta uniformă în momentul atacului.

Mişcarea fundamentalistă palestiniană Jihadul Islamic a salutat crima, evocând un "act eroic" care transmite "un mesaj important".

În urma atacului, armata israeliană şi agenţi ai Serviciului de securitate internă (Shin Bet) au lansat o vastă operaţiune în Cisiordania, pentru prinderea autorilor atacului. Anchetatorii suspectează că militarul a fost răpit şi a fost omorât în altă zonă decât cea în care a fost găsit cadavrul. Percheziţii au fost efectuate în localitatea palestiniană Beit Fajjar.