10 septembrie 2018

Autorităţile din Turcia reţin 56 de peroane pentru presupuse legături cu clericul Gulen

Marinela Sarbu

Autorităţile din Turcia au reţinut 48 de soldaţi şi alte opt persoane pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, pe care Ankara l-a acuzat că a orchestrat o lovitură de stat în 2016 împotriva preşedintelui Tayyip Erdogan, a anunţat cotidianul tuc Hurriyet, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Cei reţinuţi au fost printre 89 de persoane a căror detenţie a fost comandată într-o investigaţie de către procurorii din Istanbul, a afirmat acesta.

Autorităţile au luat astfel de măuri împotriva susţinătorilor suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen de la lovitura de stat nereuşită din iulie 2016 în care au fost ucise 250 de persoane. Gulen neagă implicarea.

Turcia a reţinut 160.000 de persoane şi a concediat aproape acelaşi număr de funcţionari publici de la încercarea de puci, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului în martie. Din acest număr, peste 50.000 au fost acuzaţi în mod oficial şi au rămas în închisoare în timpul proceselor lor.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat represiunea, care a avut loc în urma stării de urgenţă declarată la scurt timp după încercarea de lovitură de stat şi care a rămas în vigoare timp de doi ani până în iulie 2018.

Criticii lui Erdogan îl acuză de folosirea puciului eşuat ca pretext pentru a înlătura disidenţa. Turcia declară că măsurile sunt necesare pentru combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.