24 septembrie 2018

Autorităţile din Turcia au arestat 61 de militari, suspectaţi de legături cu Fethullah Gulen

Bianca Pavaluca

Autorităţile din Turcia au ordonat arestarea a 61 de soldaţi din armată şi marină, suspectaţi de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, despre care oficialii cred că a orchestrat lovitura de stat eşuată din anul 2016, relatează agenţia de presă Anadolu.

Dintre militarii reţinuţi, 18 iau parte la misiuni curente. Autorităţile au arestat 13 militari de rang înalt, 12 căpitani au forţelor terestre şi 24 de locotenenţi din marină.

Autorităţile din Turcia au organizat numeroase controale şi arestări împotriva presupuşilor membri ai reţelei lui Gulen. Peste 250 de persoane au murit în lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Clericul Fethullah Gulen a negat orice implicare în evenimentele din 2016 din Turcia.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat măsurile luate de către autorităţi în urma tentativei de lovitură de stat. Liderii turci au declarat stare de urgenţă în anul 2016, aceasta fiind încheiată în iulie 2018.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan este acuzat că foloseşte lovitura de stat ca pretext pentru a-şi înlătura criticii. Preşedintele s-a apărat în mai multe rânduri, declarând că măsurile au ca scop combaterea ameninţărilor la securitatea naţională.