18 august 2019

Autorităţile din Gibraltar au transmis că nu pot îndeplini cererea SUA de a reţine în continuare petrolierul iranian Grace 1

Mircea Olteanu

Autorităţile regiunea autonomă britanică Gibraltar au comunicat că legislaţia europeană nu permite îndeplinirea solicitării formulate de SUA de reţinere în continuare a petrolierului iranian Grace 1, informează postul NBC News.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile din Gibraltar au explicat că solicitarea părţii americane nu poate fi îndeplinită din cauză că există "diferenţe între UE şi SUA în ceea ce priveşte regimurile de sancţiuni aplicabile Iranului".

"Regimul sancţiunilor împotriva Iranului - care este în vigoare în Gibraltar - este mult mai limitat decât cel în vigoare în SUA", se mai arată în comunicatul emis duminică de autorităţile din Gibraltar.

Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Un tribunal federal din Washington D.C. a emis recent un mandat pentru reţinerea navei Grace 1, motivând că efectuează un transport ilegal în colaborare cu Gardienii Revoluţiei din Iran, însă mandatul este destinat aplicării de către "Serviciul şerifilor federali din SUA sau de alţi agenţi abilitaţi", notează BBC.

Nava Grace 1, redenumită Adrian Darya-1, şi-a schimbat puţin poziţia vineri, dar încă este ancorată în largul Gibraltarului, având la bord 2,1 milioane de barili de petrol iranian, şi nu este clar când va părăsi zona şi către ce destinaţie.