26 februarie 2024

Austria nu cedează şi îşi menţine dreptul de veto împotriva României privind aderarea deplină la Spaţiul Schengen

Iulian Moşneagu

Sursă foto: Mediafax

Ministrul austriac a vorbit despre acordul cu România şi Bulgaria privind ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime, începând cu 31 martie.

"Cred că este foarte important să facem acest pas acum şi să nu filozofăm despre următorul", a spus Karner, referindu-se la o decizie unanimă a UE şi reducând şi mai mult aşteptările privind aderarea deplină, potrivit Krone.

Compromisul a fost obţinut în urma unor "negocieri dure" şi prevede "condiţii clare", a subliniat ministrul austriac de Interne. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată şi că la frontiera externă vor fi disponibili ofiţeri de poliţie şi resurse suplimentare ale Frontex. În plus, solicitanţii de azil înregistraţi anterior în România şi Bulgaria trebuie să fie returnaţi din Austria în ţările respective.

Potrivit rapoartelor, consultările privind ridicarea controalelor terestre vor continua în acest an.

Ziarul austriac "Kurier" a relatat că presiunea se intensifică asupra Austriei pentru a accepta ca România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen. Austria este singura ţară din UE care încă se opune în mod constant acestui demers.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat, de asemenea, convingerea că România şi Bulgaria vor fi în curând membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen: "Pot conta pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen", a declarat Ursula von der Leyen, după un summit special desfăşurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.