14 septembrie 2023

Australia creşte pedeapsa pentru foştii angajaţi din domeniul apărării care antrenează armate străine. Aceştia riscă până la 20 de ani de închisoare

Andreea Soare

Australia va întări legile care împiedică foştii militari sau angajaţi din domeniul apărării din a antrena „anumite armate străine”, introducând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. De asemenea, va extinde numărul ţărilor cărora australienii nu le pot oferi antrenamente militare, incluzând ţările care reprezintă un risc la securitatea naţională, scrie Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Înăsprirea legilor vine după un caz în care un fost pilot militar care trăia în Australia a lucrat pentru o companie sud-africană care antrena piloţii chinezi, despre care SUA cred că sunt piloţi militari.

Partenerii Australiei din „Five Eyes”, precum Marea Britanie, SUA, Noua Zeelandă şi Canada, nu vor fi incluşi în numărul ţărilor cărora australienii nu le pot oferi instrucţie militară. De asemenea, legea nu se aplică atunci când ministerul apărării autorizează antrenamentele sau dacă este vorba despre un ajutor umanitar sau responsabilităţi din cadrul ONU.

Însă foştii angajaţi din domeniul apărării care oferă antrenamente militare sau informaţii despre anumite tactici altor armate, unor angajaţi ai altor guverne sau chiar unor organizaţii militare sau unor companii deţinute de alte state, fără autorizaţie de la ministerul apărării, vor primi până la 20 de ani de închisoare.

Ministrul apărării, Richard Marles, a introdus miercuri modificările de lege în Parlamentul Australiei, susţinând că legea a fost modificată potrivit unei legi americane asemănătoare. Prin noua lege, niciun cetăţean australian sau rezident permanent al ţării nu poate oferi instrucţie militară altor armate fără autorizaţia ministerului.