22 ianuarie 2021

Austin Lloyd ar putea fi confirmat azi ca şef al Pentagonului

Andreea Soare

Alegerea preşedintelui american, Joe Biden, pentru conducerea Pentagonului a primit, joi, votul de deblocarea a legii care îl împiedica pe general să preia rolul de şef al Departamentului de Apărare al SUA, transmite Defense News.

Sursă foto: Profimedia

Astfel, fostul general de patru stele şi şef al Comandamentului Central ar putea fi confirmat, azi, ca noul şef al Pentagonului şi primul Secretar al Apărării de culoare din istoria SUA.

Congresul a mai folosit această dispensă în trecut pentru Generalul Jim Mattis, care a fost confirmat, acum patru ani, drept şef al Pentagonului chiar în Ziua Inaugurării. Cu toate acestea, în ultima perioadă, democraţii şi republicanii s-au arătat împotriva oferirii unei alte dispense, susţinând că subminează principiul controlului civil asupra armatei.

Cu toate acestea, potrivit lui Adam Smith, şeful Comitetului pentru Forţele Armate, din cauza unor ameninţări precum „China, Rusia şi Iran, Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi insurecţia internă”, aceştia au decis grăbirea procesului de numire a unui nou şef al Pentagonului.

Dispensa necesară din partea Congresului este cerută de o lege din 1947 care presupune că membrii armatei nu pot avea poziţii de conducere în Pentagon dacă nu au trecut cel puţin 7 ani de când au pus uniforma militară deoparte. Lloyd Austin s-a retras în 2016.

Citeşte şi: David Norquist preia temporar conducerea Pentagonului, până la confirmarea de către Senat a lui Lloyd Austin

Democraţia din România poate învăţa din rezervele de principiu privind dispensa necesară lui Lloyd Austin