19 iunie 2019

Au apărut noi probe care sugerează că prinţul saudit, Mohamed bin Salman, este implicat direct în cazul Khashoggi

Teodora Marinescu

Noi probe sugerează că prinţul Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, ar fi răspunzător pentru asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a informat miercuri un anchetator din cadrul ONU.

Sursă foto: Mediafax

Riyadul nu a răspuns încă cererilor pentru declaraţii, însă oficialii saudiţi au negat implicarea prinţului Mohamed bin Salman.

Agnes Callamard, raportor special al ONU, a făcut apel statelor să extindă sancţiunile până când bin Salman va demonstra că nu este implicat.

Khashoggi, jurnalist al Washington Post şi critic al autorităţilor saudite, a fost ucis în luna octombrie în clădirea Consulatului saudit din Istanbul. Moartea sa a dus la o tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.

Mai mulţi membri ai Congresului l-au acuzat pe prinţul Mohammed bin Salman că s-ar fi aflat în spatele asasinării lui Khashoggi. Autorităţile saudite au negat orice implicare a prinţului moştenitor în acest caz şi au anunţat că 11 suspecţi au fost reţinuţi şi puşi sub acuzare în dosarul morţii jurnalistului.

"Este concluzia raportorului că domnul Khashoggi a fost victima unei execuţii premeditare şi deliberat, pentru care Arabia Saudită este responabilă sub legislaţia internaţională privind drepturile omului", a declarat Callamard.