Atitudinea Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o cursă a înarmării specifică Războiului Rece, avertizează Moscova
Mihai DraghiciAbordarea conflictuală a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării, afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizând că situaţia Europei ar putea fi asemănătoare cu cea din perioada Războiului Rece.

"Astăzi, trebuie să înţelegem clar că, dacă NATO revine la această abordare, dacă prioritizează izolarea Rusiei în activităţile militare, atunci practic aduce, sau încearcă să aducă, Europa în perioada Războiului Rece", a declarat Aleksandr Gruşko în cadrul unei conferinţe organizate de Forumul Valdai.
Politicile NATO ar putea conduce la o "situaţie extrem de complicată, la o cursă a înarmării, care va fi foarte greu de depăşit chiar dacă există voinţa politică şi condiţiile corespunzătoare. În prezent, pentru noi este clar că relaţiile dintre Rusia şi NATO nu pot reveni la normalitate dacă NATO nu abandonează actuala politică a confruntării", a subliniat Gruşko.
Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane". Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane.
Ţările europene care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul unui război, a avertizat preşedintele Vladimir Putin.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Liderul de la Casa Albă susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Kremlinul a avertizat că situaţia riscă să devină "periculoasă".
Uniunea Europeană a avertizat Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.
