21 octombrie 2020

Atenţionare de călătorie SARS-Cov 2 – EUROPA (21 octombrie)

Sorin Butiri

Numărul ridicat de cazuri de infectare cu noul coronavirus în mai multe ţări din Europa au determinat autorităţile din mai multe ţări să actualizeze măsurile de protecţie. Printre acestea se numără: Irlanda, Ucraina, Serbia, Polonia.

Sursă foto: Profimedia
Italia

Începând cu 19 octombrie, în unele regiuni italiene, este posibil să vi se solicite să faceţi un test pentru noul coronavirus dacă petreceţi 48 de ore sau două nopţi consecutive într-un spital din orice motiv. Dacă rezultatul restului este pozitiv, persoana respectivă va trebui să intre în carantină pentru o perioadă de 10-21 zile.

Malta

Începând cu 19 octombrie este obligatorie purtarea măştii de protecţie inclusiv pe timpul utilizării feribotului care efectuează curse regulate către Gozo.

Începând cu aceeaşi zi, barurile se pot deschide numai dacă servesc mâncare, dar nu şi băuturi alcoolice. De asemenea, barurile vor trebui să închidă de la ora 23.00. Discotecile şi cluburile de noapte sunt închise. Nu sunt permise petrecerile pe bărci. Formarea grupurilor mai mari de 10 persoane este interzisă. Măştile sunt obligatorii în toate spaţiile publice, interioare şi exterioare (copiii sub 3 ani fac excepţie de la această regulă).

Slovenia

La 19 octombrie, guvernul sloven a anunţat intrarea în vigoare a Planului naţional de protecţie şi salvare pentru o perioadă de 30 de zile. Noile măsuri au intrat în vigoare la 20 octombrie.

În nouă din cele 11 regiuni administrative a fost declarat ”cod roşu”. Acestea sunt: Slovenia centrală, Gorenjska, Goriška, Koroška, Podravska, Pomurska, Primorsko-Notranjska, Savinjska, Sud-estul Sloveniei, Zasavska şi Posavska.

Începând cu 20 octombrie, următoarele măsuri sunt în vigoare pentru toată Slovenia:

- toate adunările publice şi private sunt limitate la şase persoane. Toate adunările publice sau private care implică un număr mai mare de persoane sunt interzise;

- deplasările şi circulaţia este interzisă între orele 21.00-06.00. Excepţie fac persoanele care asigură serviciile esenţiale, precum şi cei din serviciile de sănătate şi situaţii de urgenţă.

În zonele ”roşii” (care includ şi oraşul Ljubljana), se vor aplica următoarele reguli suplimentare, pe lângă cele enumerate anterior:

- măştile de protecţie trebuie purtate în toate spaţiile publice în orice moment;

- restaurantele şi barurile se închid. De asemenea se închid sălile de sport şi facilităţile sportive destinate sporturilor de echipă recreative;

- saloanele de înfrumuseţare şi cele de coafură pentru a servi câte un client la un moment dat;

- sunt interzise toate evenimentele publice, cu excepţia celor deja autorizate de Autoritatea Naţională de Sănătate Publică;

- se suspendă vizitele neesenţiale la spital şi la medicul dentist.

Circulaţia între regiuni este interzisă, cu câteva excepţii: deplasarea la şi de la locul de muncă; desfăşurarea de activităţi economice, agricole sau forestiere; asigurarea serviciilor de sănătate şi de protecţie a bunurilor şi persoanelor; îngrijirea membrilor familiei; deplasarea la ambasade sau consulate.

Liechtenstein

Începând cu 20 octombrie adunările de peste 15 persoane sunt interzise în locurile publice. Purtarea unei măşti pe faţă este obligatorie în locuri publice, cum ar fi magazine, bănci, oficii poştale, muzee, biblioteci şi cinematografe. Purtarea măştii este, de asemenea, obligatorie atunci când călătoriţi cu mijloacele de transport în comun. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt scutiţi de această cerinţă. Persoanele care nu pot purta o mască din motive medicale sunt, de asemenea, scutite.

Elveţia

Începând cu 19 octombrie:

- purtarea măştii de protecţie este obligatorie în locuri publice, cum ar fi magazine, bănci, oficii poştale, muzee, biblioteci, cinematografe, spaţiile interioare ale grădinilor zoologice şi botanice, restaurante, baruri, discoteci. În acelaşi timp, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în toate aeroporturile, gările şi staţiile mijloacelor de transport în comun, precum şi pe timpul curselor aeriene către şi dinspre Elveţia. Copiii sub 12 ani şi persoanele care dovedesc că nu pot purta masca de protecţie din motive medicale sunt scutite de această măsură;

- în restaurante sau alte facilităţi similare (cluburi, baruri etc.) sau la adunările private cu mai mult de 15 persoane consumul alimentelor sau băuturilor este permis doar când se stă jos. Persoanele care se ridică de la masă trebuie să poarte mască;

- adunările în locuri publice nu pot depăşi 15 persoane.