18 octombrie 2020

Atenţionare de călătorie SARS-Cov 2 – EUROPA

Sorin Butiri

Mai multe ţări din Europa au actualizat măsurile de protecţie împotriva noului coronavirus. Printre acestea se numără: Irlanda, Ucraina, Serbia, Polonia.

Sursă foto: Hepta

Irlanda

Cea mai mare parte a Irlandei se află în prezent la nivelul 3, conform Planului guvernamental, cu măsuri care este în vigoare până în data de 2 noiembrie a.c. Restricţiile specifice nivelului 3 se regăsesc pe pagina Ministerului român al Afacerilor Externe.

Districtele Donegal, Monaghan şi Cavan au trecut la nivelul 4. În plus faţă de restricţiile impuse de nivelul 3, la nivelul 4 se adaugă:

Restricţiile de nivel 4 dincolo de cele de la nivelul 3 includ:

- nu puteţi avea vizitatori din afara casei, atât în interiorul imobilului, cât şi în grădină. Nicio reuniune socială sau familială nu poate fi organizată;

- comerţul cu amănuntul esenţial şi afacerile care se desfăşoară doar în aer liber pot rămâne deschise. Toate celelalte servicii de retail şi personale sunt închise.

- hotelurile rămân deschise, dar numai pentru oaspeţii existenţi şi pentru cei cu scopuri esenţiale non-sociale şi non-turistice.

- doar personalul esenţial sau alţi lucrători desemnaţi de angajator pot merge la muncă.

Ucraina

Condiţiile de carantină adaptivă au fost prelungite până la 31 decembrie a.c. Detalii privind măsurile de protecţie adoptate se regăsesc pe pagina Ministerului român al Afacerilor Externe.

Serbia

Autorităţile sârbe au adoptat măsuri la nivel naţional care restricţionează mişcarea şi limitează activitatea. Este obligatorie menţinerea unei distanţe fizice de cel puţin 1,5m în toate spaţiile publice. Conform ultimelor precizări ale autorităţilor sârbe, măştile de protecţie sunt obligatorii în toate spaţiile publice, atât în interior, cât şi în exterior. Nerespectarea acestei măsuri se sancţionează contravenţional cu amendă.

Firmele, cu excepţia farmaciilor şi benzinăriilor, nu au voie să funcţioneze între orele 23.00 şi 06.00. În afară de regulile precizate pe website-ul Ministerului român al Afacerilor Externe, în funcţie de regiune sau localitate se pot aplica reguli şi sancţiunile suplimentare.

Polonia

Începând din data de 10 octombrie, întreg teritoriul Poloniei a fost desemnat ”zonă galbenă”, cu anumite localităţi desemnate ca ”zone roşii”:

Portul măştii este obligatoriu în spaţiile publice deschise, în afară de parcuri, păduri şi parcuri naţionale. Copiii sub 4 ani nu trebuie să poarte măşti. Dacă există motive medicale care împiedică purtarea măştii de protecţie, acestea trebuie dovedite cu un act emis de un doctor, care trebuie să explice în detaliu motivul imposibilităţii purtării măştii de protecţie. Când se află în afara domiciliului, toate persoanele trebuie să păstreze o distanţă de 1,5 metri faţă de celelalte persoane, cu excepţia cazului în care părintele însoţeşte un copil cu vârsta de până în 13 ani sau însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, masca trebuie purtată în permanenţă în spaţii închise, în transportul public şi în taxiuri.

Adunările publice sunt limitate la 10 persoane în zonele roşii şi 25 de persoane în zonele de galbene. Începând cu 19 octombrie se pot organiza recepţii de nuntă şi alte evenimente de familie cu participarea a 20 de persoane în zonele galbene. Nunţile şi botezurile sau alte evenimente de familie sunt interzise în zonele roşii începând cu 19 octombrie.

În zonele roşii, piscinele şi sălile de sport sunt închise începând cu 17 octombrie.

Alte detalii privind restricţiile impuse de autorităţile polone pot fi găsite pe pagina Ministerului român al Afacerilor Externe.