15 aprilie 2018

ATACUL din Siria: Franţa îndeamnă Rusia să se alăture eforturilor de instituire a păcii

Marian Avram

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a îndemnat Rusia să se alăture eforturilor pentru soluţionarea politică a conflictului din Siria, după ce SUA, Franţa şi Marea Britanie au lansat atacuri împotriva regimului de la Damasc ca urmare a atacului chimic din Duma, potrivit Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul unui interviu publicat duminică de cotidianul Journal du Dimanche, ministrul francez de Externe a transmis Rusiei că ”ar trebui să ne unim eforturile pentru promovarea unui proces politic menit să pună capăt crizei siriene”.

Le Drian a precizat că Parisul a purtat cu regularitate dialoguri cu Rusia, chiar şi în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la preşedintele SUA, Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.