24 iunie 2019

Atac pe aeroportul Abha din Arabia Saudită/ Un mort şi 21 de răniţi

Marinela Sarbu

O persoană a murit şi alte 21 au fost rănite într-un atac lansat de rebelii hutti asupra aeroportului civil Abha din sudul Arabiei Saudite, a anunţat duminică coaliţia condusă de saudiţi, care se luptă cu gruparea din Yemen, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Anterior, gruparea rebelă hutti din Yemen a transmis că a vizat aeroporturile din Abha şi Jizan din sudul Arabiei Saudite cu mai multe atacuri cu drone, a informat televiziunea Al-Masirah, care aparţine rebelilor.

Rebelii hutti, sprijiniţi de Iran, au intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra oraşelor din Arabia Saudită în ultima lună.

Ca răspuns, coaliţia militară condusă de Arabia Saudită, care luptă împotriva hutti din Yemen, a vizat unităţile militare ale grupării din apropierea capitalei Sanaa şi a portului Hodeidah.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Statele Unite, într-o declaraţie comună publicată duminică de către ambasada saudită de la Washington, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea atacurilor rebelilor hutti - fără a menţiona cele mai recente atacuri cu drone.

Aceştia şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la "pericolele pe care activităţile destabilizatoare iraniene le aduce asupra păcii şi securităţii, atât în ​​Yemen, cât şi în regiunea extinsă, citând atacurile asupra petrolierelor din apele Golfului.

Teheranul a negat implicarea în atacurile asupra acelor petroliere, pentru care nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

"Un atac terorist al miliţiei hutti susţinută de Iran a vizat aeroportul din Abha, ucigând un rezident sirian şi rănirea a 21 de civili", a transmis coaliţia într-o declaraţie făcută de televiziunea de stat din Arabia Saudită.

Al Arabiya TV a informat că probabil o dronă a lovit parcarea de pe aeroportul Abha, aflat la aproximativ 200 km nord de graniţa cu Yemenul, şi deserveşte căile aeriene interne şi regionale.

Televiziunea de stat din Arabia Saudită a transmsi că zborurile au fost reluate pe aeroport, unde operaţiunile funcţiona în mod normal.