19 noiembrie 2020

Astăzi sunt trageri cu sistemul american de rachete HIMARS şi cel românesc LAROM la Capu Midia

Florin Jipa

Astăzi se desfăşoară exerciţiul comun româno-american RAPID FALCON, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a anunţat MApN.

Sursă foto: US Army

La exerciţiu participă peste 130 militari români şi americani cu 30 de mijloace tehnice, printre care se numără două sisteme mobile de artilerie - HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră americane dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, şi trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani.

Activitatea are ca scop dezvoltarea şi consolidarea cooperării militare dintre Forţele Terestre ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii, şi reprezintă o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unităţi de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

RAPID FALCON este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi defluirea personalului şi tehnicii în cazărmile de dislocare la pace şi se va desfăşura, succesiv, în două locuri, în intervalul orar 12.30-19.30.

Astfel, în Baza 57 Aeriană, începând cu ora 13.30, va avea loc sosirea echipamentelor şi vor fi organizate declaraţii oficiale, iar în Poligonul Capu Midia, începând cu ora 15.30, vor avea loc tragerile cu sistemele de artilerie.

Exerciţiul va fi organizat cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus impuse de autorităţi la nivel central şi local, mai anunţă sursa citată.

Anul viitor, şi militarii români vor primi primul sistem de rachete HIMARS

Ministerul Apărării Naţionale a semnat în anul 2018 un contractul de aproximativ un miliard de euro pentru sistemele de rachete HIMARS, fiind vorba de 54 de instalaţii de lansare.

În acest moment, forţele terestre române nu dispun de mijloace de artilerie care să lovească ţinte la distanţe mai mari de 40 de km., iar sistemele HIMARS au o bătaie de peste 300 de km.