18 februarie 2021

Astăzi, miniştrii apărării din ţările NATO decid amânarea retragerii din Afganistan. Pot cei 9.500 de militari din misiunea Resolute Support să facă faţă atacurilor talibanilor?

Florin Jipa

Decizia amânării retragerii din Afganistan, discutată astăzi de miniştrii Apărării, dar anunţată de miercuri de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după consultarea cu noul şef al Pentagonului, Lloyd Austin, ridică problema securităţii militarilor rămaşi în misiunea NATO Resolute Support.

Sursă foto: NATO

După retrageri repetate, numărul militarilor străini este de doar 9.592. Reprezentanţii talibanilor au avertizat deja, în urmă cu cinci zile, printr-un comunicat de presă: „Mesajul nostru pentru reuniunea miniştrilor apărării este că o continuare a ocupaţiei şi a războiului nu este în interesul vostru sau al popoarelor voastre. Cine vrea continuarea războiului va fi răspunzător pentru el.”

Rămânerea militarilor străini în Afganistan va ajuta armata afgană să le ţină piept talibanilor, prin sprijinul de informaţii şi suportul aerian, dar cu siguranţă îi va transforma pe aceştia în ţinte ale talibanilor.

În ultimul an, talibanii au evitat să mai atace militarii străini, în încercarea de a-i face să părăsească ţara.

Adevărul este că liderii din ţările NATO sunt într-o mare dilemă. Talibanii nu au respectat cele trei cerinţe din acord: să reducă violenţele, să nu mai colaboreze cu reţelele teroriste şi să înceapă negocierile cu reprezentanţii guvernului. Nici nu aveau cum, deoarece talibanii au ca program politic cucerirea puterii şi întoarcerea la o conducere religioasă a ţării. Acordul a fost doar un pretext pentru Administraţia Trump să înceapă retragerea militarilor, dar nimeni nu a crezut că talibanii vor renunţa, după 20 de ani de lupte, la obiectivul lor.

Pe de altă parte, talibanii controlează mai mult de jumătate din teritoriul ţării, majoritatea regiunilor rurale, şi este clar pentru orice strateg că nu pot fi învinşi.

Cea mai mare ameninţare vine chiar de la poziţia geografică a acestei ţări, care se învecinează cu Iranul, Rusia şi China, adversarele declarate ale ţărilor NATO. Aceste ţări au sprijinit până acum mişcarea talibană cu armament de calibru mic, conform ultimului raport al Pentagonului, dar situaţia este schimbată acum şi nimeni nu poate garanta că echipamente mai moderne, precum sisteme portabile antiaeriene sau chiar drone de dimensiuni mici nu pot ajunge la talibani pentru a ataca trupele NATO.