Astăzi intră în vigoare retragerea SUA din tratatul „Cer Deschis”
Florin JipaAstăzi intră în vigoare retragerea Statelor Unite din tratatul „Cer deschis” (Open Skies Treaty), arată agenţia rusă Tass.

Preşedintele Donald Trump a anunţat în luna mai retragerea Statelor Unite din Tratatul „Cer Deschis” din care face parte şi Rusia, acesta fiind al treilea acord de control al armelor din care Trump scoate SUA, de când a venit la putere, după ieşirea din Acordul Nuclear cu Iranul în 2018 şi din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF Treaty) în anul 2019.
Un alt tratat „START”, privind limitările armelor nucleare strategice ale SUA şi Rusiei, urmează să expire în februarie 2021.
Când a făcut anunţul de retragere, pe 21 mai, Trump a declarat că Moscova nu şi-a respectat angajamentele luate în acestat tratat vechi de 18 ani, care avea scopul de a îmbunătăţi transparenţa militară şi încrederea între marile puteri. „Rusia nu a respectat tratatul”, a declarat Trump reporterilor, conform AFP. „Până când ei îl vor respecta, noi ne vom retrage”.
În comunicatul Pentagonului, se spunea că Rusia a încălcat de mai multe ori tratatul. Din anul 2017, nu a mai permis zboruri mai apropiate de 500 de km faţă de Kaliningrad Oblast şi 10 km faţa de graniţa cu Georgia, în timp ce în 2019 nu a fost de acord cu zborurile deasupra regiunii unde se desfăşura un exerciţiu militar.
Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a declarat, în luna mai, că începând cu momentul notificării, vineri, 21 mai 2020, va începe o perioadă de şase luni până la retragerea efectivă din tratat. „În şase luni, începând de mâine, Statele Unite nu vor mai face parte din Tratat”, conform AFP.
Tratatul „Cer Deschis”/„Open Skies” permite ţărilor care au semnat acordul că execute un anumit număr de zboruri militare de supraveghere asupra fiecărei ţari parte a tratatului, în fiecare an, fără a o notifica. Aeronavele pot supraveghea teritoriile, pot colecta informaţii şi imagini ale instalaţiilor şi a activităţilor militare.
Tratatul a fost semnat în martie 1992, la Helsinki, de 23 de state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
În acest moment, Tratatul are 35 de state semnatare, printre care şi România.
Se închide „Cer deschis”
