30 decembrie 2021

Ashraf Ghani a descris momentul în care a părăsit Afganistanul: Am devenit un ţap ispăşitor

Andreea Soare

Fostul preşedinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, a povestit, în cadrul unui interviu pentru BBC, momentul în care a părăsit Afganistanul din teama că talibanii vor distruge Kabulul.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit fostului preşedinte afgan, în dimineaţa zilei de 15 august nu ştia că va fi ultima sa zi în Afganistan. Conform declaraţiilor acestuia, dimineaţa, talibanii promiseseră că nu vor intra în Kabul, însă, „două ore mai târziu, situaţia s-a schimbat”, scrie BBC.

„Două facţiuni diferite ale talibanilor se apropiau (n.r. de Kabul), din două direcţii diferite. Iar posibilitatea ca un conflict masiv să înceapă între acestea şi să ducă la distrugerea oraşului de 5 milioane de locuitori era enormă”, a declarat Ghani.

Astfel, acesta a decis să îi lase pe consilierul său de securitate şi pe soţia sa să părăsească imediat capitala, iar el să meargă la ministerul apărării. „Însă maşina nu a mai ajuns”, spune Ghani, şi, mai mult decât atât, şeful securităţii prezidenţiale l-a avertizat că dacă va face vreo declaraţie „vor muri cu toţii”. 

Ulterior, Ghani a vrut să meargă în oraşul Khost, însă a fost informat că atât Khost, cât şi Jalalabad căzuseră, deja, în mâinile talibanilor. Fostul preşedinte susţine că nu a ştiut unde va merge decât în momentul în care avionul în care se afla a decolat.  

Cât despre acuzaţiile potrivit cărora acesta ar fi plecat din ţară cu sume enorme de bani, Ghani a declarat că nimic din ce s-a spus nu este adevărat.

În contextul situaţiei actuale din Afganistan şi al evenimentelor din august, fostul preşedinte dă vina pe înţelegerea dintre SUA şi talibani.

„În loc să primim un proces de pace, am primit un proces de retragere”, susţine Ashraf Ghani.

„Întreaga mea muncă a fost distrusă. Valorile mele au fost călcate în picioare. Am fost transformat într-un ţap ispăşitor”, a conchis acesta.