15 iulie 2018

Armistiţiu temporar între Israel şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza

Mihai Draghici

Organizaţiile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au ajuns la un acord de încetare a focului cu armata israeliană, în urma confruntărilor de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, informează site-ul Ynetnews.com.

Confruntările între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza se intensificaseră sâmbătă. Cel puţin doi palestinieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi în urma raidurilor aeriene efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza.

Este vorba de cea mai amplă operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza după războiul din 2014, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

De partea israeliană, cel puţin cinci persoane, inclusiv un ofiţer militar, au fost rănite în urma atacurilor lansate din Fâşia Gaza. Grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic lansaseră aproximativ 200 de rachete spre teritoriul israelian. În replică, armata israeliană a bombardat zeci de obiective din Fâşia Gaza.

Mişcarea islamistă Hamas a confirmat duminică dimineaţă că s-a ajuns la un armistţiu temporar cu Israelul, în urma eforturilor internaţionale de mediere. Israelul nu a confirmat încă armistiţiul, dar intensitatea operaţiunilor militare s-a redus.

În pofida anunţului privind încetarea focului, patru rachete au fost lansate duminică dimineaţă din Fâşia Gaza spre Israel, una fiind interceptată de sistemele antiaeriene israeliene.