21 iunie 2019

Armata SUA regretă incidentul din Ialomiţa, unde vehicule militare au traversat culturi agricole în timpul Exerciţiului "Saber Guardian"

Mediafax | Mihaela Gidei

Armata SUA spune că regretă incidentul de joi, când militari americani au traversat, în cadrul exerciţiului Saber Guardian, cu tehnică de luptă blindată o zonă agricolă în zona Insulei Ialomiţei şi au produs pagube, menţionând că cei afectaţi vor fi recompensaţi respectând procedurile.

Sursă foto: Mediafax

„Armata Statelor Unite ale Americii îşi exprimă deplinul respect faţă de poporul român şi regretă orice neplăcere cauzată de recentul incident. Despăgubirile rezultate din acest incident vor fi acordate potrivit procedurilor NATO existente pentru astfel de evenimente şi ne vom asigura că cei afectaţi vor fi compensaţi respectând cu exactitate aceste proceduri. Colaborăm îndeaproape cu autorităţile militare şi civile din România pentru investigarea acestui incident şi pentru a ne asigura că astfel de evenimente nu se vor mai repeta. Vehiculele se aflau în zonă pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 2019, exerciţiu condus împreună cu Comandamentul Forţelor Întrunite din România”, se arată într-un comunicat al Forţelor Terestre Americane în Europa şi transmis presei de Ministerul Apărării.

Precizările vin după ce joi, în jurul orei 14:00, în zona Insulei Ialomiţei, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteorologice nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă.

În urma incidentului au fost distruse culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă.

Tot joi, a avut loc, la primăria localităţii Stelnica (judeţul Ialomiţa), o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare.