17 aprilie 2018

Armata siriană susţine că a doborât rachete ce vizau o bază aeriană din provincia Homs/SUA şi Israelul transmit că nu desfăşoară acţiuni militare în zonă

Mircea Olteanu

Apărarea antiaeriană siriană a doborât luni noaptea mai multe rachete ce au vizat baza aeriană Shayrat din provincia Homs, susţine televiziunea de stat de la Damasc, fără a preciza cine ar fi lansat atacul, însă SUA au comunicat că nu desfăşoară activităţi militare în respectiva zonă, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite au transmis că nu desfăşoară activităţi militare în această regiune din zona centrală a Siriei.

"Nu există nicio activitate militară americană în zona respectivă în acest moment", a declarat Eric Pahon, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Televiziunea siriană de stat a transmis că apărarea antiaeriană a înfruntat o nouă "agresiune".

În urma zvonurilor că atacul cu rachete ar fi fost efectuat de Israel, un purtător de cuvânt al forţelor armate israeliene a transmis că "nu este la curent cu un astfel de incident", informează site-ul cotidianului Times of Israel.

Mai mult, departamentul de presă al organizaţiei islamiste libaneze Hezbollah a anunţat marţi că apărarea antiaeriană siriană a interceptat trei rachete ce vizau aeroportul militar Dumair, aflat la nord-est de Damasc.

Televiziunea siriană de stat însă nu a menţionat nimic despre vreun atac asupra bazei de la Dumair.

Explozii puternice s-au înregistrat în apropierea bazei aeriene Shayrat din provincia Homs, în estul zonei Qalamoun, în apropiere de Damasc, unde sunt localizate alte două alte baze, a transmis Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit Times of Israel.

Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului, a precizat că rachetele nu au lovit niciuna dintre aceste baze.

Incidentul survine la mai puţin de 24 de ore de la bombardamentele punctuale efectuate în Siria de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, ca ripostă la un atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

În urmă cu aproximativ un an, pe data de 7 aprilie 2017, forţele americane au lansat mai multe rachete asupra baze Shayrat, după atacul cu arme chimice asupra oraşului Khan Sheikhun, controlat de rebeli.

La începutul lunii, patru militari iranieni au fost ucişi în urma unui atac cu rachete ce a vizat baza Tiyas T-4 din provincia Homs. Damascul şi aliaţii săi, Rusia şi Iran, au atribuit respectivul atac Israelul, care însă nici n-a confirmat, nici n-a infirmat că a efectuat raidul, relatează cotidianul The Guardian.