Armata Rusiei are pierderi de aproape un milion de militari. Peste 200.000 sunt morţi, restul răniţi, dispăruţi, prizonieri
Florin JipaArmata Rusiei are pierderi în Ucraina de aproape un milion de militari, conform Armatei Ucrainei, care a postat astăzi că Rusia a pierdut, în total – morţi, răniţi, dispăruţi –, 997.120 de militari.

Aceste pierderi sunt confirmate şi de alte surse. De exemplu, în ultima analiză, de luna trecută, DIA (Agenţiei de Informaţii a Apărării a Pentagonului) estima la 250.000 numărul militarilor ruşi ucişi pe front, în care intră şi mercenarii Wagner şi deţinuţii racolaţi din penitenciare.
La începutul anului, primarul Moscovei declara că a construit un centru de recuparare pentru cei peste 600.000 de militari ruşi răniţi în război care au nevoie de refacere. La aceştia se adaugă militarii care au suferit răni uşoare.
Conform platformei KIU, care monitorizează decesele în armata rusă din anunţurile din presă şi reţelele de socializare, 6350 de ofiţeri au fost ucişi: 10 generali, 100 colonei, 300 locotenenţi-colonei, restul fiind de la gradul de maior la sublocotenent, cei mai mulţi fiind locotenenţi majori - 1.613.
Rusia a început războiul în februarie 2022 cu 220.000 de militari, dar a crescut numărul de militari la aproape 700.000. Armata rusă încearcă să rotească unităţile la şase luni sau un an, funcţie de poziţia pe front. Conform preşedintelui Putin, între 50.000 şi 60.000 de militari se înrolează voluntari pentru război pe lună. Rusia foloseşte în război doar militari profesionişti.
La finalul anului 2024, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că 43.000 de militari ucraineni au fost ucişi şi 370.000 răniţi de la începutul războiului cu Rusia.
Explicaţia pentru pierderile mai mici în Armata Ucrainei este că aceasta este în apărare de aproape doi ani, militarii stau în poziţii acoperite, nu sunt nevoiţi să execute asalturi în zone descoperite.
Din 11 martie, preşedintele Zelenski a fost de acord cu o încetare a focului, la propunerea SUA, UE şi UK, dar Putin refuză armistiţiul. Ultimele cerinţe ale Rusiei sunt pentru teritoriile complete ale celor patru regiuni anexate şi un anumit control al politicii interne şi externe a Kievului.
