11 februarie 2024

Armata rusă utilizează terminale Starlink. SpaceX: nu le vindem direct Rusiei, dar pot ajunge de la alte ţări

Florin Jipa

Terminalele Starlink au apărut în magazinele online ruseşti pentru vânzare către armată. În paralel, calitatea internetului pentru militarii ucraineni de pe linia frontului s-a deteriorat brusc. SpaceX a declarat că nu vinde Starlink Rusiei, dar terminalele ar putea veni prin ţări terţe, arată presa ucraineană.

Sursă foto: Mediafax

Apar întrebări cu privire la faptul dacă compania lui Musk este pregătită să dezactiveze aceste terminale. În plus, rapoartele mass-media sugerează dovezi ale utilizării acestor terminale de către armata rusă.

Direcţia principală de informaţii din Ucraina a confirmat că ruşii au acum terminale Starlink. „Da, au fost înregistrate cazuri de utilizare a acestor dispozitive de către ocupanţii ruşi. Acest lucru începe să devină sistemic”, a declarat reprezentantul de presă al departamentului, Andriy Yusov, în comentariul său pentru mass-media.

Anterior, armata ucraineană a raportat pe reţelele de socializare despre prezenţa terminalelor prin satelit de la compania lui Elon Musk în armata rusă. Terminalele Starlink cu conturi activate ar fi furnizate masiv Rusiei prin Dubai şi operează în teritoriile ocupate.

Starlink a declarat că „SpaceX nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa”. Este imposibil să importaţi oficial un terminal Starlink în Rusia, iar reţeaua de satelit nu funcţionează în ţară. Dar Starlink lucrează cu siguranţă în teritoriile ucrainene ocupate (inclusiv Crimeea) - acest lucru a fost confirmat nu numai de armata ucraineană, ci şi de vânzătorii ruşi de terminale Starlink.