18 aprilie 2018

Armata rusă susţine că a descoperit la periferia Damascului un laborator chimic insurgent

Mihai Draghici

Armata rusă susţine a descoperit un laborator insurgent pentru producerea de armament chimic la periferia Damascului, în contextul în care Administraţia Vladimir Putin afirmă că rebelii au comis atacul neconvenţional atribuit de Occident regimului Bashar al-Assad.

Sursă foto: Mediafax

"În timpul verificărilor efectuate în suburbia Duma, a fost găsit un laborator pentru producerea de arme chimice şi un depozit de armament", a declarat Aleksandr Rodionov, comandantul Detaşamentului rus pentru Protecţie radiologică, biologică şi chimică din Siria.

"În timpul inspecţiilor, specialiştii ruşi au descoperit substanţe interzise prin Convenţia împotriva Armelor Chimice. (...) În plus, specialiştii au depistat un recipient pentru clor similar cu cele utilizate de insurgenţi pentru înscenarea atacului chimic. Concluzia este că laboratorul a fost folosit de grupuri ilegale pentru fabricarea de substanţe chimice", a precizat Aleksandr Rodionov, citat de postul Rossiya-24 şi de agenţiile de presă Tass şi ANSA.

Administraţia Donald Trump a atribuit regimului Bashar al-Assad atacul chimic comis pe 7 aprilie la periferia Damascului. Ca ripostă, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat bombardamente asupra unor baze militare din Siria.

În schimb, Rusia susţine că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare menită să atragă o ripostă militară împotriva Administraţiei Bashar al-Assad.