02 iulie 2020

Armata privată a SUA: Aproape 8000 de contractori au murit în Orientul Mijlociu, din 2001 până azi, cu 1000 mai mult decât militarii americani

Andreea Soare

În jur de 53 000 de contractori militari privaţi au fost în Orientul Mijlociu în ultimul an, comparativ cu 35 000 de soldaţi ai SUA, se arată într-un studiu realizat de Universitatăţile Brown şi Boston, relatează The Washington Post. Acelaşi studiu arată că, din 2001 până azi, aproape 8000 de contractori americani şi-au pierdut viaţa în Orientul Mijlociu, cu 1000 mai mulţi decât soldaţii armatei SUA.

Sursă foto: ProfiMedia

Într-un studiu realizat de Universităţile Brown şi Boston, se subliniază rolul contractorilor militari americani în misiunile SUA din afara teritoriilor, punându-se accent pe diferenţa de condiţii de muncă şi de plată dintre aceştia şi militarii armatei SUA, defavorizaţi fiind cei dintâi.

Potrivit studiului, cei mai mulţi dintre contractorii omorâţi în timpul misiunilor din OM erau cetăţeni străini, fapt care ar sugera o dublă exploatare, întrucât sunt folosiţi angajaţi străini pentru lupte care implică riscuri enorme şi care sunt plătiţi cu mult mai puţin decât personalul american: „Se ascunde costul vieţii umane şi se transformă războiul în ceva acceptabil din punct de vedere politic”, a declarat Heidi Peltier, care a participat la acest studiu, citează Washington Post.

Folosirea contractorilor militari, iniţial parte a unui plan de reducere a costurilor şi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor militarilor, a dus ulterior la o creştere a cheltuielilor dedicate apărării, întrucât mai mult de jumătate din bugetul apărării de anul trecut – 370 de miliarde de dolari – a fost cheltuit pe contractori, plecând de la armament şi ajungând la serviciile oferite de aceştia.

Potrivit analiştilor, SUA au început să se bazeze pe contractori militari privaţi încă din timpul Administraţiei Clinton, iar interesul pentru folosirea acestora în misiuni a crescut exponenţial după atacurile teroriste din septembrie 2001. Administraţia Bush a contat, în intensificarea prezenţei militare a SUA din Irak, pe corporaţii militare private.

Mai mult decât atât, studiul susţine că deşi contractorii privaţi sunt văzuţi, adesea, ca mercenari, mulţi dintre cei dislocaţi în zone de război se ocupă şi de lucruri comune precum logistică sau aprovizionare. 

Cu toate că mai multe corporaţii şi think-tank-uri conservatoare susţin că aceşti contractori militari au preluat responsabilităţile odată atribuite soldaţilor SUA pentru a scădea costurile şi a îmbunătăţi calitatea serviciilor, studiul arată că se întâmplă, de fapt, contrariul, întrucât companiile private nu au niciun interes în a tăia din costuri.

Aceste au început să angajeze cetăţeni străini, pe care îi plătesc mai puţin şi care lucrează în condiţii de muncă slabe. De asemenea, contractorii nu se bucură de aceleaşi beneficii ca personalul activ sau veteranii armatei SUA, precum beneficii ale sistemului medical sau în materie de educaţie.

Guvernul SUA nu urmăreşte numărul de morţi sau răniţi din rândul contractorilor, astfel că nu se ştie câţi dintre aceştia sunt cetăţeni americani sau străini.

Cancian, un analist al CSIS, susţine că prezenţa contractorilor în zonele de război au făcut dislocările pe termen lung în zonele de conflict să fie mult mai acceptabile din punct de vedere politic: „Nu cred că acest lucru ascunde adevăratul cost al războiului... toate cifrele oficiale. Diferenţa este că publicului nu îi pasă atât de de mult de contractori precum îi pasă de personalul militar, de aceea este mai dispus să permită continuarea operaţiilor militare”, a declarat acesta, pentru The Washington Post.