24 iulie 2018

Armata israeliană a doborât un avion militar sirian

Mihai Draghici

Armata israeliană a doborât un avion de vânătoare sirian care a pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Israelului, anunţă surse citate de site-ul Ynetnews.com şi de cotidianul Jerusalem Post.

Incidentul a avut loc marţi în zona Înălţimilor Golan, la frontiera Israelului cu Siria. Un avion de vânătoare de tip Suhoi, aparţinând Forţelor Aeriene siriene, a pătruns doi kilometri în spaţiul aerian israelian. Armata israeliană a urmărit aparatul militar şi a lansat rachete Patriot spre aeronavă din zona Safed.

Potrivit unor surse citate de postul Sky News Arabic, avionul de vânătoare s-a prăbuşit în Siria, în apropierea localităţii Yarmuk.

"Două rachete Patriot au fost lansate spre un avion de vânătoare sirian de tip Suhoi care a pătruns mai mult de 1,5 kilometri în spaţiul aerian israelian. Avionul a fost monitorizat şi interceptat cu rachete Patriot. Începând de marţi dimineaţă, confruntările militare interne din Siria şi activităţile Forţelor Aeriene siriene s-au intensificat. Suntem în stare de alertă şi vom acţiona pentru a bloca încălcarea Acordului de separare din 1974", a comunicat armata israeliană.

Este prima dată în ultimii ani când armata israeliană doboară un avion militar sirian.

Damascul confirmă doborârea unui avion, dar susţine că era în spaţiul aerian sirian

Administraţia Bashar al-Assad a confirmat doborârea unui avion militar sirian de către armata israeliană, precizând că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian al Siriei, informează agenţia de presă SANA şi cotidianul Haaretz.

Potrivit regimului de la Damasc, "inamicul israelian" a doborât avionul sirian deşi se afla în zona Yarmuk, în spaţiul aerian sirian.

Armata israeliană a doborât un avion de vânătoare sirian care a pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Israelului.

Unul dintre piloţii avionului sirian doborât a murit - surse

Unul dintre piloţii avionului de vânătoare sirian doborât de armata israeliană a murit, afirmă oficiali militari sirieni citaţi de agenţia de presă rusă Sputnik şi de site-ul israelian Ynetnews.com.

Potrivit surselor citate, unul dintre piloţi a murit. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Nu se cunoaşte situaţia celuilalt pilot al avionului de vânătoare doborât.