26 martie 2019

Armata israeliană a bombardat din nou Fâşia Gaza

Mircea Olteanu

Forţele armate israeliene au efectuat, marţi, noi bombardamente în Fâşia Gaza, ca ripostă la noi atacuri cu rachete lansate din această regiune de militanţii palestinieni, în pofida armistiţiului anunţat luni seară de mişcarea islamistă Hamas, informează site-ul agenţiei Tass.

După declararea unui armistiţiu, militanţii palestinieni au lansat marţi dimineaţă aproximativ 30 de rachete spre sudul Israelului, au anunţat autorităţile militare de la Tel Aviv. În replică, forţele armate israeliene au atacat 15 ţinte militare din Fâşia Gaza.

Mişcarea islamistă Hamas, care administrează Fâşia Gaza, a comunicat luni seară că a ajuns la un armistiţiu cu Israelul, la scurt timp după ce armata israeliană a lansat bombardamente în Fâşia Gaza, ca ripostă la un atac cu rachete lansat din această regiune.

Un post radio afiliat Hamas a transmis că un atac aerian israelian a vizat birourile liderului mişcării, Ismail Haniyeh, care însă a fost evacuat înainte de începutul ostilităţilor.

Haniyeh a transmis într-un comunicat că poporul palestinian "nu se va preda", iar grupările militante "vor împiedica inamicul dacă încalcă linii roşii".

Bombardamentele de luni au avut loc în timp ce premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele SUA, Donald Trump. Liderul Statelor Unite a exprimat susţinere pentru raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâşia Gaza. De asemenea, Donald Trump a semnat o ordonanţă executivă prin care va recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan.