19 aprilie 2024

Armata Iranului: exploziile auzite vizau „obiecte necunoscute”. Presa de stat din Iran: apărarea aeriană a Republicii Islamice a doborât trei drone peste noapte

Florin Jipa

Oficialii armatei iraniene susţin acum că exploziile puternice auzite noaptea trecută deasupra provinciei Isfahan din vestul Iranului au fost rezultatul focurilor antiaeriene care încercau să vizeze un "obiect necunoscut" pe cer, dar că nu au existat pagube la sol.

Sursă foto: X

Mass-media de stat din Iran prezintă scene de dimineaţă din Isfahan, minimalizând un atac israelian raportat asupra unei baze aeriene din apropiere şi susţinând că apărarea aeriană a Republicii Islamice a doborât trei drone peste noapte. Analişti militari au raportat pentru CNN că a fost un atac atât de limitat în număr de muniţii şi suprafaţă, fără urmări, nu sunt raportate victime sau pagube materiale, pentru a nu da ocazia Iranului să răspundă.

Israelul a transmis un mesaj important Teheranului prin atacarea bazei aeriene din Isfahan, unde este şi un site nuclear important.

Autoritatea Aviaţiei Civile Iraniene a ridicat suspendarea zborurilor comerciale către şi dinspre aeroporturile din capitala Teheran, inclusiv aeroporturile internaţionale Imam Khomeini şi Mehrabad.

Oficiali americani au declarat pentru CNN că SUA nu au undă verde Israelului pentru a lovi Iranul. Aceştia susţin că atacul israelian din această seară împotriva Iranului a fost „limitat în domeniul de aplicare" şi că a fost efectuat folosind aeronave fără pilot.

Trei oficiali iranieni au confirmat acum pentru NYT că atacul israelian din această seară a avut loc împotriva unei baze aeriene militare din apropierea oraşului Isfahan din centrul Iranului, indicând probabil că atacul a vizat într-adevăr cea de-a 8-a bază aeriană tactică a forţelor aeriene iraniene.

Atacul aerian s-a realizat prin spaţiul aerian al Siriei şi Irakului. În Siria sunt şi baze militare ale Rusiei, un aliat al Iranului. Armata siriană a raportat că două staţii radar au fost distruse.